Mogelijk meer asielzoekers uitgenodigd

In plaats van de Europese grenzen te sluiten voor vluchtelingen van buiten de Europese Unie, wil een meerderheid van de Tweede Kamer mogelijk meer vluchtelingen voor hervestiging in Nederland uitnodigen. Dat bleek gisteren in het debat over het ‘asielplan’ van de VVD om geen asielaanvragen meer toe te staan van vluchtelingen van buiten Europa.

Asielwoordvoerder Kuiken (PvdA) zei dat ze „later in het jaar” wil kijken of Nederland tot extra hervestiging van Syrische vluchtelingen kan komen. Er is op dit gebied een meerderheid in de Kamer met de PvdA, D66, SP, de ChristenUnie, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

Nederland vangt jaarlijks 500 vluchtelingen op die door vluchtelingenorganisatie UNHCR worden uitgenodigd. Eind 2014 zei toenmalig staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) dat het kabinet ervan afziet om 250 extra Syrische vluchtelingen via UNHCR uit te nodigen, hoewel de Tweede Kamer een motie had aangenomen om dat wél te doen. Volgens hem was de reguliere instroom hoog genoeg. De nieuwe staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) zei gisteren dat Nederland „zich niet hoeft te schamen” voor de opname van 500 vluchtelingen en dat het kabinet het daar voorlopig bij laat.

Het voorstel waar de VVD begin deze week mee kwam om asielaanvragen niet meer mogelijk te maken om zo mensen tegen te houden die met gammele bootjes de oversteek naar Europa wagen, stuitte op grote weerstand in de Kamer. De PVV was het er als enige mee eens, maar woordvoerder Fritsma noemde het plan een „losse flodder”, omdat de VVD er geen gevolg aan geeft.

De PvdA wil, samen met GroenLinks, dat de Europese humanitaire missie in de Middellandse Zee niet alleen toeziet op grensbewaking maar zich ook tot doel stelt levens van vluchtelingen te redden. In mei komt ook de Europese Commissie met een plan om de vluchtelingenproblematiek gezamenlijk aan te pakken en veilige en legale migratie te bevorderen.