Prijzige kilometers

Leuke hobby, dat hardlopen. Jammer dat het steeds duurder wordt

Foto iStock

Lekker een wedstrijdje hardlopen dit weekend? Leuk natuurlijk, maar ook best wel duur. NRC Q besloot eens te vergelijken wat een wedstrijd je per kilometer eigenlijk kost.

Bovenaan de lijst: de 4 mijl in Groningen.

Nu zijn hardloopwedstrijden onderling natuurlijk wat lastig te vergelijken. De locaties en voorzieningen verschillen nog wel eens van elkaar. Maar waarom de 4 mijl van Groningen nou relatief zo duur is, kan een woordvoerder van organisator Golazo Noord Nederland niet precies zeggen. “We sturen de startnummers automatisch op, je krijgt een medaille en een AA’tje, wordt op de foto en video gezet, er is entertainment langs de route en de hele stad wordt afgesloten.”

Maar dat doen veel van de andere evenementen ook. Vergeleken met tien jaar geleden, betaal je nu in ieder geval flink meer geld om mee te mogen rennen. En ook hier voert Groningen de lijst aan.

Daarbij speelt de inflatie natuurlijk deels een rol. Maar zelfs als je die meetelt, is de stijging bij alle wedstrijden duidelijk zichtbaar.

Vind je die populaire wedstrijden allemaal maar veel te duur? Kijk even op NRC Q Run of er dit weekend nog een goedkope hardloopwedstrijd bij je in de buurt is. En anders kan je altijd nog trainen voor ’t Is (Voor) Niks 2015 op zondag 29 november. Afstanden van 6 tot 42,2 kilometer, helemaal gratis. Moet je er wel een beetje snel bij zijn natuurlijk.