Leger Nigeria: hoofdkwartier Boko Haram heroverd -

Nigeriaanse militairen vieren feest na het innemen van Baga, een stad in het noordoosten van Nigeria.
Nigeriaanse militairen vieren feest na het innemen van Baga, een stad in het noordoosten van Nigeria. Foto EPA / STR

Amper een etmaal voordat de verkiezingen in Nigeria plaatsvinden, claimt het Nigeriaanse leger vandaag het hoofdkwartier van terreurgroep Boko Haram te hebben heroverd. Bij het innemen van de noordelijke stad Gwoza kwamen meerdere leden van de terreurgroep om het leven. Dat meldt het leger vanmiddag via Twitter.

Twitter avatar DefenceInfoNG DEFENCE HQ NIGERIA FLASH: Troops this morning captured Gwoza destroying the Headquarters of the Terrorists self styled Caliphate. #NeverAgain
Twitter avatar DefenceInfoNG DEFENCE HQ NIGERIA #Gwoza: Several terrorists died while many are captured. Mopping up of entire #Gwoza and her suburbs is ongoing. More details later.

Volgens het leger is Gwoza het centrum waar Boko Haram vanuit opereert. Persbureau AP heeft geprobeerd de beweringen van het Nigeriaanse leger te verifiëren, maar is daar tot dusver nog niet in geslaagd. Nigeria heeft de laatste weken vol de aanval geopend op de terreurgroep en claimde al vaker grote overwinningen.

Zo nam het leger ruim een week geleden weer de macht in Bama over, een stad die eveneens in het noorden van Nigeria ligt. Ook dat nieuws was aanvankelijk niet te controleren, maar werd later alsnog bevestigd. Gwoza is sinds augustus in handen van Boko Haram. Leider Abubakar Shekau riep de stad toen uit tot hoofdstad van zijn islamitische kalifaat.

Verdacht, maar ook een enorme stunt

Onze correspondent in Zuid-Afrika Bram Vermeulen, die de afgelopen maanden meermaals over de terreurgroep schreef, noemt de overwinning een “enorme politieke stunt”. Zittend president Goodluck Jonathan kreeg de laatste tijd namelijk veel kritiek omdat hij Boko Haram niet hard genoeg zou aanpakken. Vermeulen:

“De timing is verdacht, 24 uur voor de verkiezingen. Maar als het waar is, dan is dit de kers op de taart. De oppositiepartij APC van Muhammadu Buhari heeft de president steeds verweten dat hij te weinig heeft gedaan tegen Boko Haram. Maar in zes weken tijd lijkt het leger toch een hoop terrein te hebben gewonnen.”

Veel scepsis over strijd met Boko Haram

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de verkiezingen in Nigeria al halverwege februari zouden plaatsvinden. Vanwege de strijd met Boko Haram in het noorden van het land besloot de organisatie de verkiezingen met zes weken uit te stellen. Vermeulen:

“Daar was iedereen heel sceptisch over. Ze dachten: wat kunnen ze in zes weken klaarspelen, wat in de voorgaande zes jaar ook niet is gelukt.”

Toch is met deze overwinning de strijd met Boko Haram allerminst afgelopen, zo stelt Vermeulen:

“Boko Haram is een beweging van opstandelingen, die zich in principe overal kan vestigen. Met de inname van het hoofdkwartier is dus niet alles gezegd: ze kunnen zich zo ergens anders vestigen. De beweging is ook een soort symptoom van ontevredenheid over de klassenstrijd en de politiek leiding in het land.”