Chinese handelsmissie

Contracten, check. Maar gaat Rutte ook naar huis met een panda?

2012-10-29 10:41:32 epa03451053 Giant Panda Kai Kai is seen in his enclosure at River Safari in Singapore, 29 October 2012. Wildlife Reserves Singapore announced that the Giant Panda Forest, housing Kai Kai and Jia Jia who are both on loan from China, will open for a special public preview from 29 November 2012. EPA/STEPHEN MORRISON
2012-10-29 10:41:32 epa03451053 Giant Panda Kai Kai is seen in his enclosure at River Safari in Singapore, 29 October 2012. Wildlife Reserves Singapore announced that the Giant Panda Forest, housing Kai Kai and Jia Jia who are both on loan from China, will open for a special public preview from 29 November 2012. EPA/STEPHEN MORRISON Foto EPA/ Stephen Morrison

Krijgt Nederland eindelijk een reuzenpanda? Premier Mark Rutte is op handelsmissie in China en het zou een mooie symbolische trofee zijn om mee naar huis te nemen. Zaterdag ontmoet hij de Chinese president Xi. Dan moet het gebeuren.

Alleen voor speciale relaties

China schenkt de bedreigde dieren alleen aan landen waarmee ze een bijzondere handelsrelatie heeft. Dat blijkt ook uit Brits onderzoek naar de zogenaamde Chinese ‘Pandadiplomatie’. “Er gaan panda’s naar buurlanden waarmee speciale vrijhandelsverdragen zijn gesloten en naar landen waarvan China uraniumoxide, zeer geavanceerde technologie en olie koopt”, vermeldt het onderzoek op de website van de School voor Geografie en Milieu van de Universiteit van Oxford.

China-deskundige Fred Sengers sluit niet uit dat Rutte een panda mee naar huis krijgt.

“Waarom niet? De afgelopen anderhalf jaar is ons Chinabeleid drastisch gewijzigd. Er zijn veel bezoeken op en neer geweest en er worden volop contracten gesloten. We moeten onszelf niet kleiner inschatten dan we zijn.”

Nederland is voor de Chinezen een belangrijke partner op het gebied van voedselzekerheid en voedselkwaliteit. Een aantal Europese landen kreeg al een reuzenpanda: Oostenrijk, Frankrijk en Spanje hebben er één, Ierland en België kregen zelfs een pandapaar.

Een aanbod aan het Verenigd Koninkrijk werd ingetrokken nadat premier Cameron de Dalai Lama had ontvangen. In België leidde de komst van de panda’s in 2013 tot een binnenlandse rel omdat premier Di Rupo ervoor zorgde dat ze in een dierentuin in Wallonië terechtkwamen. Dat terwijl de Antwerpse dierentuin in Vlaanderen al jaren probeert panda’s te krijgen. Duitsland zit na een sterfgeval even zonder panda.

Import en uitvoer van en naar China

Prijskaartje

Het is een eeuwenoude traditie van China om pandaberen aan bevriende landen te schenken. Tegenwoordig worden de dieren alleen nog uitgeleend, omdat ze met uitsterven worden bedreigd. Het bevriende land moet de panda na de afgesproken ‘leentijd’ terugzenden naar de pandacentra in zuidelijk China. De termijnen kunnen, als de ontvangende landen zich goed gedragen, verlengd worden.

En daar hangt een prijskaartje aan: een panda in bruikleen kost 750.000 euro per jaar, een pandapaar kost al gauw een miljoen. En als ze een baby krijgen, kost dat ook weer bijna een half miljoen euro.

Daarnaast stellen de Chinezen strenge eisen aan de verzorging van de panda’s. Mocht de panda ondanks de verzorgingsvoorschriften toch door een menselijke fout overlijden: nog eens een half miljoen.

Goedkoop zijn de dieren dus niet. En stel dat Rutte een reuzenpanda meekrijgt, hebben Nederlandse dierentuinen dan wel genoeg geld en ruimte voor zo’n logeerpartij? Een dierentuin moet namelijk eerst door China worden goedgekeurd voordat deze in aanmerking komt voor een panda. “Het bouwen van de speciale faciliteiten voor de panda’s loopt in de papieren en de dieren eten alleen grote hoeveelheden bamboe”, waarschuwen de onderzoekers van Oxford.

Ja, zegt Marcel Boekhoorn van Ouwehands Dierenpark. “Wij zijn graag bereid dat prachtige dier onderdak te bieden.” Investeerder Boekhoorn is al tien jaar bezig een panda uit China voor zijn dierentuin in Rhenen aan te schaffen. Ook dierenpark Emmen is er klaar voor, zegt een woordvoerder. “Zo’n uniek dier kan voor veel extra bezoekers zorgen.”

Dierentuinen Artis en Beekse Bergen zijn minder enthousiast. Ze vinden het te vroeg om te reageren, maar als er een aanbod komt, denken ze daar zeker over na. Dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem zegt bij voorbaat nee. “Wij beschikken niet over het juiste leefgebied voor een reuzenpanda.”

Mocht het nou niet lukken, faalt Rutte dan als hij geen panda in de wacht sleept? Nee, zegt Sengers. Een reuzenpanda is nu eenmaal een beter zichtbaar teken van succes dan een contract.

“Maar een missie zonder panda is heus niet direct mislukt.”