Kijken: met deze pen kunnen Parkinsonpatiënten weer schrijven

Tijdens het schrijven van kerstkaarten merkte Ellen dat er wat mis was. Het schrijven ging haar steeds moeilijker af. In 2013 kwam de diagnose waar ze voor vreesde: de ziekte van Parkinson. Probleemloos een brief schrijven kon ze voortaan wel vergeten. Tot een team ontwerpers met een speciale pen voor Parkinsonpatiënten kwam.

Tijdens het schrijven van kerstkaarten merkte Ellen dat er wat mis was. Het schrijven ging haar steeds moeilijker af, de woorden werden slechter leesbaar en haar handschrift werd kleiner en kleiner. In 2013 kwam de diagnose waar ze voor vreesde: de ziekte van Parkinson. Probleemloos een brief schrijven kon ze voortaan wel vergeten.

Tenminste, tot een team ontwerpers van Dopa Solution een speciale pen voor Parkinsonpatiënten maakte. Het eerste, kleinschalige onderzoek leverde veelbelovende resultaten op: 86 procent van de deelnemers merkte verbetering. Toegegeven, met een groep van slechts veertien patiënten is het onderzoek nauwelijks representatief te noemen. Maar de positieve resultaten bieden hopelijk voldoende aanleiding voor verder vervolgonderzoek.

ARC, therapeutic vibrating pen for people with parkinson's from Hwansoo Jeon on Vimeo.

Trillingen tegen het trillen

Parkinson leidt er in veel gevallen toe dat mensen klein, verkrampt en bibberig gaan schrijven, waardoor hun handschrift vaak onleesbaar wordt. Veel patiënten geven door problemen met de fijne motoriek het schrijven met de hand dan ook op. De pen van Dopa Solution zendt vibraties uit die de spieren in de hand stimuleren om stabieler en duidelijker te schrijven. Het wordt voor de patiënt hierdoor ook makkelijker om de pen over het papier te bewegen.

Een op de 500 mensen lijdt aan Parkinson. De ziekte tast het centrale zenuwstelsel aan, waardoor zenuwcellen langzaam afsterven. Patiënten kunnen de ziekte oplopen door onder meer erfelijkheid of mangaanvergiftiging, maar in de meeste gevallen is de oorzaak onbekend.

Ellen is in ieder geval gebaat bij de pen:

“Door de Parkinson werd mijn handschrift steeds kleiner en werd het onduidelijk wat ik schreef. Door het gebruik van de pen kan ik weer kerstkaarten en lijstjes maken.”

    • Casper van der Veen