Indonesië wil geld uit AIIB

Passengers walk past a mural of a city scape after arriving at a bus termainal in Beijing on November 17, 2014. China's economy expanded 7.3 percent in the July-September quarter, lower than the 7.5 percent in the previous three months and the slowest since 2009 at the height of the global financial crisis. AFP PHOTO/Greg BAKER Beeld AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Indonesië wil meeprofiteren van de investeringen die de nieuwe AIIB gaat doen, de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank. De Indonesische president Joko Widodo was op bezoek in Beijing en vertelde zijn Chinese collega Xi dat hij graag van de fondsen van de bank gebruik wil maken, zo tekende de Nikkei Asian Review op.

President Widodo wil een recordbedrag van 290 biljoen roepia (20 miljard euro) investeren in de infrastructuur van Indonesië. Wat extra hulp van de AIIB zou welkom zijn.

Xi en Widodo willen hun jaarlijkse bilaterale handel verhogen tot 150 miljard dollar (137,87 miljard euro) in 2020. The Jakarta Post meldt dat de waarde van de handel tussen beide landen op dit moment zo’n 48,23 miljard dollar (44,33 miljard euro) is.

Maar het bezoek van Widodo draaide niet alleen om economische belangen. “Indonesië wil de samenwerking met China verstevigen op bilateraal, regionaal en internationaal niveau”, aldus Widodo tegen Xi.

Of gevoeligheden zoals de territoriale claims in de Zuid-Chinese zee in de gesprekken aan bod zijn geweest, is onbekend. Afgelopen weekend zei Widodo nog in een interview dat de Chinese claims volgens internationale wetten niet legitiem zijn. Maar later verklaarde hij dat Indonesië juist wilde helpen om het conflict in de Zuid-Chinese zee op te lossen.

De relatie tussen China en Indonesië werd eind jaren zestig bevroren wegens een mislukte communistische coup die steun zou hebben gekregen van de Chinezen. Maar nu heeft Widodo Xi uitgenodigd voor de viering van de 60e verjaardag van de Bandung conferentie.

Abe verdient meer krediet

Het zit premier Abe van Japan niet mee. Het voornemen was om de prijzen van consumentenproducten dit jaar met 2 procent te laten stijgen. Maar dat is niet gelukt. Daarmee is Japan terug op de weg naar deflatie, concludeert The Wall Street Journal. De verhoogde belastingen ten spijt.

Haruhiko Kuroda, de directeur van de nationale bank, Bank of Japan, verdedigt de Abonomics, het financieel-economisch beleid dat de premier nieuw leven inblies, na zijn herverkiezing in december. Kuroda beweert dat Abe wel degelijk op de goede weg is, zij het enigszins vertraagd.

Ook de Financial Times vindt dat Shinzo Abe wel wat meer krediet verdient. Terwijl andere landen hun inflatie op 2 procent proberen te houden, moet Japan ontkomen aan twintig jaar deflatie. Abe krijgt in de FT de kans zijn beleid te verdedigen.

Tijdens deze termijn heb ik duidelijk prioriteiten op een rijtje gezet.

Hij is trots op het feit dat hij 800.000 vrouwen op de arbeidsmarkt heeft gebracht. Wel twijfelt de FT eraan of dit zijn verdienste was. Abe mag dan zijn beleid dan wel in alle rust uitvouwen, mist hij daarmee niet de boot? Nu is hij nog redelijk populair, zijn de steeds groter worden groep ouderen nog gezond, en laat de centrale bank de teugels vieren.

In 2025 komt innovatie uit China

Het werd al een tijdje geroepen, maar nu is het een officiële strategie: Made in China 2025. Die strategie moet de kracht van de maakindustrie, de fabrieken, gaan versterken. Daarnaast is er een plan genaamd Internet Plus. Volgens de China Daily is dat gebaseerd op innovatie, slimme technologie, mobiel internet, etcetera.

Er zal onder meer moeite worden gedaan om de groei van de service industrie te laten samengaan met de maakindustrie, zei premier Li Keqiang na afloop van de ministerraad. Wat dit concreet betekent is nog onduidelijk. Volgens zijn verklaring zal nieuw beleid worden afgestemd op deze doelen.

    • Eefje Rammeloo