Huawei opent logistiek centrum in Eindhoven

Mark Rutte wordt verwelkomt door de oprichter van Huawei, Zhengfei Ren.
Mark Rutte wordt verwelkomt door de oprichter van Huawei, Zhengfei Ren. Foto ANP / Jerry Lampen

Huawei, het grootste telecombedrijf ter wereld, opent een logistiek centrum in Eindhoven. Dat heeft Wonder Wang, president-directeur van Huawei Technologies Nederland, vanochtend aangekondigd op een besloten bijeenkomst met premier Mark Rutte in de Chinese stad Shenzhen. Wang zei niet op welke termijn de vestiging wordt geopend, maar volgens betrokkenen heeft het bedrijf er haast mee en zal het nieuwe centrum werk kunnen bieden aan een paar honderd mensen uit de regio.

Met 140.000 werknemers, onder wie 500 in Nederland, en een opbrengst van 42 miljard dollar is het Chinese bedrijf de grootste leverancier van telecommunicatie netwerken ter wereld, een positie die in 2012 werd overgenomen van het Zweedse Ericson. In Nederland is Huawei hoofdleverancier van KPN en T-Mobile waar het gaat om glasvezelnetwerken, apparatuur en 4-G-netwerken.

Campus van Huawei

Premier Rutte kreeg gisteren het nieuws over de uitbreiding van de Nederlandse vestiging van Huawei te horen tijdens een bijeenkomst op de campus van Huawei in het Zuid-Chinese Shenzhen. Gastheer was oprichter en hoofdaandeelhouder van Huawei, Ren Zhengfei, een voormalige ingenieur van het Chinese Volksleger. Ren richtte Huawei in 1987 op om telefoonschakelaars te maken. Door zijn banden met het leger en de overheid kon Huawei uitgroeien tot de dominante speler op de telecomwereldmarkt. Rutte was de afgelopen dagen op handelsmissie in China, samen met zo’n zeventig grote en kleine bedrijven.

Lees ook op NRCQ: Contracten, check. Maar gaat Rutte ook naar huis met een panda? (€)