Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: grote stroomstoring zal rest van de dag nog gevolgen hebben

Er is momenteel een stroomstoring in grote delen van Noord-Holland, inclusief delen van Amsterdam en het Mediapark in Hilversum. De stroomvoorziening komt volgens beheerder Tennet wel langzaam weer op gang. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Een overzicht van wat we weten (ter afsluiting)

We sluiten het liveblog, maar niet voordat we nog even kort op een rij hebben gezet wat er is gebeurd:

 • Vanochtend tussen ongeveer 09.45 uur en 11.00 uur was er een stroomstoring in grote delen van de provincie Noord-Holland en een deel van Flevoland
 • Die was ontstaan in een hoogspanningsstation van beheerder Tennet in Diemen, bij Amsterdam
  Onduidelijk is nog wat de oorzaak is geweest
 • De storing had voor veel particulieren en bedrijven gevolgen. Zo ligt het treinverkeer in Noord-Holland nog steeds plat en ondervinden reizigers in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht volgens de NS waarschijnlijk nog de hele dag hinder van de stroomstoring
 • Vanwege de storing was er tijdelijk geen vliegverkeer mogelijk op Schiphol. Dat is nu langzaamaan weer op gang gekomen
 • Ziekenhuizen moest over op noodaggregaten, waardoor onder andere in het AMC in Amsterdam geen nieuwe operaties werden uitgevoerd
 • Politie en brandweer kregen veel meldingen, onder andere van mensen die vastzaten in liften
 • Ook op het Mediapark ondervond men hinder. Dutchview, verantwoordelijk voor de registraties van een groot aantal programma’s van onder meer BNN-VARA, NTR en RTL, zei vanwege het gebruik van noodaggregaten geen ernstige problemen te hebben ondervonden. Sites van de NPO en ook NOS.nl lagen er wel tijdelijk af.
 • Onder andere SP en VVD willen opheldering over de storing. D66, SP en PvdA willen ook vragen stellen over het offline gaan NOS.nl, onderdeel van de publieke omroep, die ook een "rampenfunctie" heeft.
 • Het kan volgens Netbeheer Nederland nog weken, al dan niet maanden duren voordat bekend is waarom het relatief lang duurde voordat de stroomvoorziening weer op gang kwam. Het is gissen naar een oorzaak, volgens de dienstverlener.

Duur storing roept vragen op

Het kan nog weken, zo niet maanden duren voordat bekend is waarom het relatief lang duurde voordat de stroomvoorziening na een storing in een hoogspanningsstation weer op gang kwam. Dat liet een woordvoerder van Netbeheer Nederland vanmiddag weten aan persbureau ANP. In Nederland zijn hoogspanningskabels allemaal dubbel uitgevoerd, waardoor bij grote storingen snel moet kunnen worden geschakeld.

De storing die grote delen van het land platlegde, had ook betrekking op het hoogspanningsnet. Volgens een woordvoerder van Netbeheer Nederland is het gissen naar de oorzaak van de trage schakeling:

"Het systeem werkt dus wel, alleen met enige vertraging. Uit onderzoek moet nu blijken of er voldoende gebruikgemaakt is van de bestaande mogelijkheden."

Over twee uur alle huishoudens weer stroom

De storing bij Tennet is voorbij, het is nu aan stroombeheerder Liander om alle huishoudens weer aan te sluiten. De meeste huishoudens in het getroffen gebied hebben inmiddels weer stroom, het duurt nog zo'n twee uur voordat alle woningen weer stroom hebben, meldde Liander aan de Gemeente Amsterdam:

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Liander denkt 2 uur nodig te hebben om alle postcodes weer aan te sluiten. In Amsterdam rijden vrijwel alle trams weer, metro’s nog niet.2/2

OV Amsterdam komt weer op gang

Het openbaar vervoer in Amsterdam komt weer op gang, meldt het GVB. De meeste trams rijden alweer, de metro's nog niet:

Twitter avatar GVB_actueel GVB actuele reisinfo Het OV komt steeds meer op gang na stroomstoring. Metro's rijden nog niet, meeste trams weer op route. Bekijk update: http://t.co/zHpKxp8RLs

Oorzaak nog steeds onduidelijk

NRC-redacteur Lex Boon is afgereisd naar Tennet in Diemen, waar de stroomstoring begon. De oorzaak van de storing is vooralsnog onduidelijk, en vooralsnog wil Tennet niet veel meer prijsgeven dan dat, meldt hij:

Twitter avatar lexboon Lex Boon Tennet zegt nog niet precies te wat er mis is gegaan, behalve dat het een "technische fout" was.

Twitter avatar lexboon Lex Boon Bij het "380 kV-station" van Tennet in Diemen, waar de storing dus begon http://t.co/NUtKJ7KyVP

Twitter avatar lexboon Lex Boon "Alles gaat prima" zeggen deze mannen, die bijna klaar zijn. Willen geen details geven http://t.co/Uyimdhjco2

Hoogspanningsnet functioneert weer

Het hoogspanningsnet in Noord-Holland functioneert weer, meldt stroombeheerder Tennet:

Twitter avatar TenneTTSO TenneT TSO Hoogspanningsnet NH functioneert weer. Wordt samen met #Liander hard gewerkt om stroomvoorziening lokaal overal te herstellen.

Twitter avatar TenneTTSO TenneT TSO Hoogspanningsnet NH functioneert weer. Wordt hard gewerkt om middenspanningsnet op te bouwen, zodat energievoorziening kan worden hersteld.

Ook stroombeheerder Liander meldt dat het grootste deel van het getroffen gebied inmiddels weer stroom heeft:
Twitter avatar LianderNL Liander UPDATE #stroomstoring #Noord-Holland. Grootste deel getroffen gebied heeft weer stroom. Rondom #Vijfhuizen en A'dam-ZO werken we aan herstel

Het afgelopen uur op een rij

Dit is wat we het afgelopen uur te weten zijn gekomen:

 • De stroomvoorziening komt volgens beheerde Tennet langzaam weer op gang. Delen van Noord-Holland hebben weer stroom
 • Het vliegverkeer op Schiphol is weer opgestart. Daar lijkt de ernstigste hinder voorbij, al werken nog niet alle systemen
 • De NS heeft gemeld dat reizigers in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht de rest van de dag rekening moeten houden met hinder
 • De VVD wil opheldering over de stroomstoring, die volgens Kamerlid André Bosman "bijzonder zorgelijk" is. De PvdA wil eerst weten wat de oorzaak is
 • Volgens stroombeheerder Liander is een stroomstoring als deze "vrij uitzonderlijk": "Ze komen niet nooit voor, maar ook niet elk jaar."

Schadevergoedingen

Huishoudens hebben bij een stroomstoring recht op een schadevergoeding. Daar zit alleen wel een voorwaarde aan: de storing moet minimaal vier uur duren. Zit je vier tot acht uur zonder stroom, dan krijg je volgens de Autoriteit Consument & Markt 35 euro terug, zo meldt ANP. Duren de problemen langer, dan komt daar per periode van vier uur nog eens 20 euro bij. Die vergoeding wordt automatisch overgemaakt door de netbeheerder, zonder dat de klant er iets voor moet doen.

Brandweer Amsterdam

Een tweet van de brandweer in Amsterdam:

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Hulpverlening brandweer bij grote #stroomstoring. Tientallen liftopsluitingen in regio. Ook aggregaat geleverd aan school Zuidoost.

Dutchview: weinig problemen

Dutchview, verantwoordelijk voor de registraties van een groot aantal programma’s van onder meer BNN-VARA, NTR en RTL, heeft door de inzet van noodaggregaten weinig problemen ondervonden. Dat zegt Karel van der Flier, commercieel directeur bij Dutchview. “Programmamakers van de VARA konden tweehonderd meter lopen naar ons gebouw om te monteren.” Utopia, van SBS, is door de aggregaten niet uit de lucht geweest, volgens Van der Flier.

RTL, die een live-uitzending inlaste over de stroomstoring, kon door een eigen noodstroomvoorziening ook blijven uitzenden.

Dutchview is ook verantwoordelijk voor de technische faciliteiten in de studio’s op het Westergasterrein en de MediaArena Studio’s in Amsterdam (Miljoenenjacht, Goede tijden, slechte tijden, FOX Sports).

VVD: opheldering stroomstoring

De VVD wil opheldering over de "bijzonder zorgelijke" stroomstoring. Kamerlid André Bosman tegen ANP:

"Wat is de oorzaak en hoe kunnen we het in de toekomst voorkomen? (...) Hoe stabiel is het netwerk?”

Collega-Kamerlid van de PvdA Jan Vos noemt de storing "ernstig", maar wijst erop dat de Nederlandse stroomvoorziening in vergelijking met andere landen "heel goed" is. Hij wil eerst weten wat er aan de hand is voordat er politiek actie wordt ondernomen.

NRC: alleen in Den Haag gedrukt, dus bijlages digitaal

Vanwege de stroomstoring kan NRC Handelsblad vandaag alleen in Den Haag (en dus niet ook in Amsterdam) worden gedrukt. Dat betekent dat de bezorging van de krant vertraagd zal zijn en dat er geen aparte Rotterdam- en Amsterdam-bijlagen gedrukt zullen worden. Die zullen wel digitaal beschikbaar zijn straks via deze link.

NS: rest van de dag hinder

De stroomvoorziening komt dan wel langzaamaan weer op gang, maar treinreizigers op de getroffen trajecten zullen de hele dag hinder blijven ondervinden. Dat meldt de NS. Het gaat om treinreizigers in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.

NOS.nl is weer bereikbaar

NOS.nl is inmiddels weer in de lucht.

Foto: mensen wachten op vliegtuig en trein

Foto ANP

Wachtenden op Schiphol. Foto ANP

 

 

 

 

 

Reizigers wachten op het perron van Amsterdam Centraal.

Reizigers wachten op het perron van Amsterdam Centraal. Foto ANP/ Remko de Waal

 

 

 

 

 

UvA: tentamens geschrapt

De Universiteit van Amsterdam heeft tentamens van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, die om 13.00 uur zouden worden afgenomen, geannuleerd vanwege de stroomstoring. Die heeft de locatie Science Park van de universiteit in Amsterdam-Oost getroffen. Onduidelijk is of tentamens die voor later vanmiddag gepland staan, zullen doorgaan. Er wordt in ieder geval geen les meer gegeven vandaag.

Vliegverkeer Schiphol inderdaad weer opgestart

De ernstigste problemen op Schiphol zijn inderdaad voorbij, laat de luchthaven nu zelf via Twitter weten:

Twitter avatar Schiphol Schiphol Sinds kwart voor 11 hebben we weer stroom. Het vliegverkeer wordt langzaam weer opgestart. Check onze site voor actuele vluchtinformatie.

Hulp voor mensen in liften

De politie van Amsterdam heeft vanmorgen extra agenten de straat op gestuurd om het verkeer te regelen op drukke kruispunten en om grote winkelcentra te beveiligen. De hulpdiensten hebben hun handen vol aan de stroomstoring, zo melden ze aan ANP. Veel meldingen gaan over vastgelopen liften, niet-werkende verkeerslichten, afgaande alarmen en haperend
telefoonverkeer.

Tata Steel: geen onveilige situaties

Bij staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden ligt de stroom er momenteel ook uit. Maar tot onveilige situaties heeft dat niet geleid, zo meldt het bedrijf vandaag. “Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke incidenten voorgedaan. Processen worden conform procedures veilig afgeschakeld.” De situatie is volgens de onderneming onder controle. Bij sommige fabrieken wordt conform procedure gefakkeld waardoor zwarte rook zichtbaar is.”

Liander: stroomstoring 'vrij uitzonderlijk'

Een stroomstoring op zo’n grote schaal is “vrij uitzonderlijk”, zegt een woordvoerder van Liander (die overigens niet over deze stroomstoring gaat; dat is Tennet). “Ze komen niet nooit voor, maar ook niet elk jaar.”

Kaartje: de stroomstoring

De stroomstoring in kaart, via persbureau ANP:

Infographic ANP

Infographic ANP

 

 

 

 

 

Nu in beeld: waar rijden de treinen niet?

Een plaatje. Rood betekent dat de treinen er niet rijden.

Via NS

Via NS

 

 

 

 

 

Geen tv en internet van UPC

Althans, in Noord-Holland, tweet kabelaar UPC zojuist:

Twitter avatar UPC UPC Nederland Grote stroomstoring in Noord-Holland, dus geen TV, internet en bellen. We houden je op de hoogte.

Rijen voor de taxistandplaats...

...op Amsterdam Centraal, tweet nrc.next-redacteur Lex Boon:

Twitter avatar lexboon Lex Boon Rijen bij de taxistandplaats. http://t.co/pouSDtOJE9

Opletten in het verkeer

Door de stroomuitval zijn nu ook bijna alle verkeerslichten in Noord-Holland uitgevallen. Het verkeer moet daarom goed opletten, zo adviseert de Verkeersinformatiedienst. Rijkswaterstaat is in de verkeerscentrale van Velsen, vlakbij Haarlem, overgeschakeld op noodstroom. De kruisen boven de weg moeten handmatig worden bediend vanuit de centrale, aldus ANP.

Sites NOS en NPO uit de lucht

De NPO-sites en de NOS zijn niet te bereiken vanwege de stroomstoring.

Wilders kan vertrekken naar Wenen

PVV-leider Geert Wilders tweet net dat hij na anderhalf uur wachten kan vertrekken vanaf Schiphol. Daar is dus weer elektriciteit. Hij gaat onderweg naar Wenen, waar hij een toespraak houdt over de dreiging van de islam op uitnodiging van de FPÖ.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Er is weer elektriciteit. Na ruim anderhalf uur wachten in het vliegtuig kunnen we zo toch vertrekken :-) http://t.co/WXYrvvWLZd

Politie: heel druk

Een woordvoerder van de politie Amsterdam zegt dat het “heel druk” is:

"De telefoon staat roodgloeiend van alle meldingen. Mensen zitten vast in liften, alarmen gaan af, stads- en verkeerslichten werken niet, telefonen doen het niet. We hebben het nadrukkelijke verzoek aan burgers niet onnodig 112 te bellen. Er is extra personeel op straat, zoals gebruikelijk in dit soort situaties. Ze staan bij bijvoorbeeld kruispunten om het verkeer te regelen en bij wijkwinkels om te bewaken."

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo #stroomstoring in Noord Holland is ons bekend. Bel alleen in uiterste noodzaak 112 en voorkom hiermee overbelasting van het netwerk.

Kaartje NS: de situatie op het spoor

Voor als je je afvraagt welke treinen er nog rijden, bekijk de spoorkaart van de NS.

Tennet: het komt weer op gang

Tennet op Twitter:

Twitter avatar TenneTTSO TenneT TSO Spanning elektriciteitsnet wordt weer opgebouwd. Stroomvoorziening wordt geleidelijk hersteld. In delen van Noord-Holland is er weer stroom.

Ziekenhuizen op noodstroom

Ziekenhuizen in het door de stroomstoring getroffen gebied zijn overgegaan op noodstroom. Daardoor kunnen de belangrijkste systemen doorgaan, zoals operaties en afdelingen als de intensive care. Dat meldt persbureau ANP.

Het AMC en het VUmc in Amsterdam blijven in bedrijf, zo laten ze weten. Bij het AMC gaan lopende operaties door, maar worden geen nieuwe begonnen. Het VUmc draait op noodstroom en adviseert patiënten met een afspraak op de polikliniek een nieuwe te maken.

Dit is wat we tot nu toe weten

Wat we inmiddels al zeker weten:

 • Er is een stroomstoring in grote delen van Noord-Holland en delen van Flevoland
 • Die storing is volgens beheerder Tennet ontstaan in een hoogspanningsstation in Diemen, de oorzaak is echter onduidelijk
 • Ook is onduidelijk hoelang de storing nog zal duren
 • Treinen in Noord-Holland rijden niet, ook op de Flevolijn - het spoor tussen Weesp en Lelystad - wordt niet gereden
 • Het busvervoer in de provincie ondervindt ook grote hinder, meldt in ieder geval Connexxion
 • Volgens Schiphol is er sprake van ernstige hinder voor het luchtverkeer. Er vertrekken geen vluchten, en er komen geen vluchten aan. Binnenkomende vluchten worden naar andere luchthavens geleid.

Er is momenteel een grote stroomstoring in grote delen van Noord-Holland. Die is een gevolg van een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. Onduidelijk is hoelang het gaat duren en wat er precies is gebeurd. De storing gaat gepaard met veel hinder.