Patent op broccoli mag

Octrooien op klassiek veredelde gewassen, waaronder broccoli, blijft toegestaan. Dat heeft de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau woensdag bepaald. Het verbod op het octrooieren van het proces van klassieke veredeling, dat in het Europees Octrooi Verdrag staat, is volgens de Hoge Kamer niet van toepassing op de producten die daaruit voortkomen, zoals zaden, planten en vruchten. De uitspraak was onder meer aangevraagd door het Zwitserse agrochemische bedrijf Syngenta, dat zijn Britse concurrent Plant Bioscience het patent op broccoli met een hoog gehalte aan glucosinolaten probeerde te ontnemen. Deze zaak en ook een vergelijkbare zaak over tomaten met minder water gelden als precedentzaken. De verwachting is dat meer dan honderd patentaanvragen, die zijn aangehouden in afwachting van deze uitspraak, binnenkort worden toegekend. Critici zeggen dat zulke octrooien de biodiversiteit en de voedselzekerheid bedreigen. (NRC)