Een ‘vrij uitzonderlijke’ storing

Delen Noord-Holland en Lelystad uur zonder stroom na defect in hoogspanningsstation Diemen.

Een meisje wordt getroost door haar ouders nadat ze vastzaten in een lift in Amsterdam (links). In de hoofdstad en in delen van Noord-Holland deden verkeerslichten het niet en stonden treinen stil.
Een meisje wordt getroost door haar ouders nadat ze vastzaten in een lift in Amsterdam (links). In de hoofdstad en in delen van Noord-Holland deden verkeerslichten het niet en stonden treinen stil. Foto’s AP/ANP

Grote delen van Noord-Holland en delen van Lelystad zijn vanmorgen getroffen door een stroomstoring. Oorzaak was een defect in een hoogspanningsstation in Diemen, bij netbeheerder Tennet. De storing begon rond tien uur. Een uur later kwam de stroomvoorziening weer op gang.

Een woordvoerder van Liander, dat overigens niet verantwoordelijk was voor het uitvallen van de elektriciteit, noemt een stroomstoring op deze schaal „vrij uitzonderlijk”. De VVD wil opheldering over de „bijzonder zorgelijke” storing. De PvdA noemde het probleem „ernstig”, maar wees erop dat de stroomvoorziening in Nederland „heel goed” is.

De storing had gevolgen voor openbare voorzieningen.

Schiphol

Het vliegverkeer op de luchthaven Schiphol was ernstig ontregeld door de stroomstoring. Vluchten van KLM die al klaarstonden konden vertrekken, maar andere vluchten bleven aan de grond. Inkomende vluchten moesten uitwijken naar andere vliegvelden. De luchthaven zelf draaide voor zover mogelijk op noodaggregaten. Slechts her en der was stroom. Een woordvoerder liet weten dat de luchthaven „vol stond met passagiers”. Rond kwart voor elf was er weer stroom.

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen gingen over op noodstroom. In het Amsterdam Medisch Centrum gingen lopende operaties door, nieuwe werden afgeblazen. De spoedeisende hulp bleef alleen voor acute hulp open. Ook het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum in Beverwijk gingen over op de noodvoorziening, net als het VU Medisch Centrum. Patiënten met een afspraak op de polikliniek werd geadviseerd de afspraak te verzetten. Op de afdelingen voor intensive care zijn geen problemen ontstaan.

Mediapark

Dutchview, verantwoordelijk voor de registraties van een groot aantal programma’s van onder meer BNN-VARA, NTR en RTL, heeft door de inzet van noodaggregaten weinig problemen ondervonden. Dat zegt Karel van der Flier, commercieel directeur bij Dutchview. „Programmamakers van de VARA konden tweehonderd meter lopen naar ons gebouw om te monteren.” Utopia, van SBS, is door de aggregaten niet uit de lucht geweest, volgens Van der Flier.

RTL, die een live-uitzending inlaste over de stroomstoring, kon door een eigen noodstroomvoorziening ook blijven uitzenden. De websites lagen wel enige tijd plat. Uit voorzorg was er wel een melding op televisie gezet dat de mogelijkheid bestond dat de uitzending werd onderbroken.

Treinen en wegen

Al het treinverkeer in Noord-Holland lag plat. Ook op de Flevolijn, het spoor tussen Weesp en Lelystad, werd niet gereden. Het treinverkeer ondervindt volgens de NS nog de hele dag hinder van de storing: het gaat om trajecten in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Op de snelwegen rond Amsterdam en Almere ontstonden files. Verkeersdeelnemers werd geadviseerd goed op te letten omdat verkeerslichten waren uitgevallen. Voor de taxistandplaats op Amsterdam Centraal stonden grote rijen.

Openbaar leven

In Amsterdam, waar onder meer het Stedelijk Museum later openging door de storing, gingen extra agenten de straat op. De telefoon bij de politie stond „roodgloeiend”, zei een woordvoerder: „Mensen zitten vast in liften, stads- en verkeerslichten werken niet. Het is hier heel druk. Extra personeel regelt het verkeer bij kruispunten en staat bij winkels ter bewaking.”

Burgers werd nadrukkelijk verzocht niet onnodig noodnummer 112 te bellen. De Universiteit van Amsterdam heeft tentamens van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica geschrapt.

Ook klanten van kabelaar UPC ondervonden hinder van de storing; ze konden niet bellen, internetten of televisie kijken.