Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

UberPop-chauffeurs betalen geen belasting

De UberPop-chauffeurs betalen geen belasting, ontdekt de Volkskrant. De chauffeurs schrijven zich niet in bij de Kamer van Koophandel omdat de taxidienst door ‘particulieren onder elkaar’ wordt geleverd. Daarmee ontlopen ze de 6 procent btw die professionele chauffeurs op zulke diensten afdragen.

SP-Kamerlid Farshad Bashir zegt in de Volkskrant dat Uber de tarieven op deze manier kunstmatig laag houdt. Ook woordvoerder Adriaan Ros van de Belastingdienst is het niet eens met de redenering van Uber.

Wie zijn diensten als taxichauffeur actief aanbiedt op een app wordt door ons als ondernemer gezien en moet dus belasting afdragen.

Omdat UberPop-chauffeurs in hun eigen auto, zonder taxivergunning rondrijden, willen ze zich niet inschrijven bij de KvK. Dan lopen ze immers tegen de lamp. Had je trouwens ook al gelezen over de A-Team-achtige inval in hun kantoor?

Shell ontslaat nog eens 250 mensen

Er komen nog eens 250 werknemers van Shell op straat te staan, weet het Financieele Dagblad. Het gaat om personeel op het Britse deel van de olieplatforms. Samen met het ontslag van de 250 mensen in augustus, afgelopen jaar, daalt hun aantal met een tiende.

De nieuwe ontslagronde wordt onder meer veroorzaakt door de lage olieprijs: die is in minder dan een jaar tijd gehalveerd, schrijft het FD. Er is een lichtpuntje voor het personeel van de boorplatforms: de Britse regering gaat de olie-industrie op de Noordzee steunen middels belastingvoordelen.

Zalm: ‘ABN Amro best gekapitaliseerde bank van Nederland

ABN Amro is er helemaal klaar voor, schrijft De Financiële Telegraaf. Naar verwachting besluit het kabinet vrijdagmiddag dat de bank terug naar de beurs mag. Na het debacle met Banco Santander, RBS en Fortis kocht de Nederlandse staat ABN Amro in 2007. Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm werd gevraagd om de rust te herstellen bij de bank.

In DFT vergelijkt hij zijn jaren als bestuursvoorzitter met een verbouwing. Toen de crisis losbrak, in 2008, ‘begon het tijdens de verbouwing te regenen’. Maar het ging de afgelopen jaren niet alleen om technische en juridische hervormingen bij de bank, er moest ook iets veranderen aan de mentaliteit van de bank. Volgens De Financieele Telegraaf ‘dient iedereen zich te voegen naar het gematigde risicoprofiel van de bank en met alleen oog voor het klantbelang, ook bij de buitenlandse kantoren’. Zalm reageert:

Dat is een kwestie van goede mensen benoemen, trainingen geven en veel capaciteit naar ‘compliance en audit’.

Aan de verhoging van de bankierssalarissen wordt in het artikel niet gerefereerd. Wel ‘grijst’ Zalm: “We zijn nu voor het eerst de best gekapitaliseerde bank van Nederland”.

Je kunt van vrijwel alles kanker krijgen

Roundup kankerverwekkend? Waarschijnlijk wel, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. FTM gaat door op dat - omstreden - oordeel over de populaire onkruidverdelger en merkt op:

“Desondanks zullen duizenden kinderen deze zomer nog naar hartelust ravotten in met Roundup bespoten tuinen en sportvelden. Het middel is nog volop verkrijgbaar in de tuincentra.”

Maar het oordeel van de WHO is oud nieuws en leunt op mager wetenschappelijk bewijs. Vrijwel alles kan kanker verwekken in extreem hoge hoeveelheden, wat niet bekent dat we alles moeten omzeilen, leggen experts altijd weer uit wanneer dit debat oplaait.

Vanzelfsprekend is producent Monsanto er ook niet blij mee.

Een kraanbouwer kiest Rotterdam

De enorme kraanbouwer ZPMC komt naar Rotterdam. Dat is een van de effecten va de Nederlandse handelsmissie in Shanghai, bericht Radio Rijnmond.

ZPMC opent zijn Europese hoofdkantoor in de stad. Het is de bedoeling dat het kantoor zich ook zal bezighouden met de maritieme en offshoremarkt. Het Chinese bedrijf heeft daarvoor woensdag een overeenkomst getekend met de gemeente, meldt Rijnmond. “Volgens wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie) zorgt de komst van het hoofdkantoor voor meer werkgelegenheid. Momenteel werken er vijftien medewerkers bij ZPMC. Dat moet komende jaren groeien naar veertig.”