Dioraphte Literatour Prijs 2015 voor Jaap Robben

Jaap Robben heeft met zijn romandebuut Birk de Publieksprijs gewonnen van de Dioraphte Literatour Prijs 2015, de prijs die boeken over jonge mensen onder de aandacht wil brengen van jonge mensen. De prijs is zojuist in Amsterdam aan Robben overhandigd.

Birk is volgens de jury een ‘knappe psychologische roman’. De roman draait om de relatie tussen moeder en zoon nadat vader op dramatische wijze is verdronken:

‘Hoe beleef je je tienerjaren met een moeder die zucht alsof iedere ademhaling moeite kost? Jaap Robben laat het je voelen en schreef met Birk een knappe psychologische roman over een levensechte jongen die dreigt te verstikken in een scheve relatie.’

Robben won in februari met zijn roman al de Boekhandelsprijs 2014, een door oud-DWDD Boekpanellid Gerda Aukes opgerichte literatuurprijs.

Onheilszwanger

In zijn voorbespreking in nrc.next gaf recensent Thomas de Veen Birk 5 ballen. Geen enkele genomineerde - 10 in totaal - kreeg zo’n hoge waardering.

Het is vanaf de eerste zin duidelijk hoe goed debutant Robben is, schrijft De Veen:

‘Zijn kinderlijk eenvoudige, maar zeer suggestieve zinnen maken dat Birk zo kaal en tegelijk onheilszwanger is als het eiland waarop het zich afspeelt: een kale rots in de Noordzee, waar de jonge Mikael met zijn moeder woont.’

Juryprijzen

In de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ won De veteraan van Johan Faber. De roman, over een eenzame dertiger aan de rand van de samenleving, kreeg van De Veen drie ballen.

Eleanor & Park van Rainbow Rowell kreeg er vier. Het boek, over de opmerkelijke liefde tussen twee buitenbeentjes, wint de Dioraphte-prijs in de categorie ‘Vertaald’. De roman werd vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting.

De winnaars ontvangen per titel € 15.000 aan prijzengeld. Er werd in totaal 5400 keer gestemd voor de Publieksprijs.

De winnaars kregen de prijzen vanmiddag uit handen van juryvoorzitter Annemarie Terhell tijdens de uitreiking in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.