Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Beursgang ABN Amro uitgesteld vanwege onvrede over salaris top

ABN-topman Gerrit Zalm (L) en financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen. De bank gaat voorlopig niet naar de beurs, na onvrede over de salarisverhoging die werd doorgevoerd.
ABN-topman Gerrit Zalm (L) en financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen. De bank gaat voorlopig niet naar de beurs, na onvrede over de salarisverhoging die werd doorgevoerd. Foto ANP / Lex van Lieshout

ABN Amro gaat voorlopig nog niet naar de beurs. Het kabinet had voor het einde van maart een besluit willen nemen over de verkoop van de bank, maar die stap wordt uitgesteld vanwege ophef over de salarisverhoging die de top van ABN kreeg. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vandaag aan de Kamer.

Eerder deze week uitte de Tweede Kamer zijn onvrede over de salarisverhoging die de top van ABN Amro vorig jaar kreeg. De bestuurders zagen hun salaris vorig jaar met 100.000 euro de man worden opgehoogd, zo werd eind vorige week bekend. De enige bestuurder die geen salarisverhoging kreeg, was topman Gerrit Zalm.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem stelt besluit omtrent #ABNAmro uit. Behoefte aan meer rust voordat er grote stappen worden gezet: http://t.co/IG7saFa0KT
Twitter avatar PhilipDeWW Philip de WittWijnen Ongelofelijk: dat anno 2015 gretigheid van zes bankbestuurders (6×1 ton) een streep zet door 15 miljard opbrengst voor schatkist. #ABNAmro
Twitter avatar mathijsbouman Mathijs Bouman Commotie over salarisverhogingen top ABN AMRO zouden reden zijn voor uitstel beursgang. Opmerkelijk…

Gevolg van eerdere afspraken

Dijsselbloem zelf stelde eerder deze week dat hij de salarisverhoging “donders vervelend” vindt, maar dat hij er niets aan kan doen. Volgens hem gaat het om eerder gemaakte afspraken, die hij niet kan terugdraaien. Het hogere vaste salaris is een compensatie voor de bonus die de ABN-top tot 2011 kreeg.

In ruil voor het afzien van die bonus konden de toplieden in het vervolg rekenen op een jaarlijkse verhoging van het vaste salaris. In 2012 en 2013 zagen zij daar echter vanaf, zo spraken ze met toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager af. In 2014 hebben ze die verhoging nu dus wel gekregen.

Vinger aan de pols

Hoewel Dijsselbloem meermaals liet weten dat hij aan de gemaakte afspraken - die ook zijn goedgekeurd door de Kamer - niets kan doen, liet hij weten “de vinger aan de pols” te gaan houden. Hij zei:

“Ik vind dit een verkeerd signaal. In een tijd waarin banken bezig zijn met herstel, waarin veel banen verloren gaan in de sector, is dit slecht te begrijpen.”

Een merkwaardig signaal

Ook andere leden van het kabinet hebben de salarisverhoging bij ABN – en die bij ING en Nationale Nederlanden, beide tot voorkort door de staat gesteund – veroordeeld. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) noemde het tegenover persbureau ANP een merkwaardig signaal. Zijn partij kon de verhoging evenmin waarderen. PvdA-Kamerlid Nijboer:

“Aan de top is het pakken wat je pakken kan, terwijl vele gewone bankmedewerkers worden ontslagen en ondernemers geen kredieten kunnen krijgen. Bankiers tonen hiermee aan niets geleerd te hebben van de crisis.”

Dijsselbloem stelt vandaag in een toelichting op zijn besluit dat de “rust en vertrouwen” rond ABN Amro eerst moet terugkeren, voordat het bedrijf naar de beurs kan. Hij zei:

“Er zijn een paar kwesties waar de Tweede Kamer veel vragen over heeft. Ik vind het correct om die eerst te beantwoorden. Daar hebben we dan mogelijk nog een Kamerdebat over en daarna zien we verder.”

De bewindsman ontkent dat hij met het besluit de top van ABN wil straffen omdat zij niet opnieuw wil afzien van de salarisverhoging. Van ruzie is geen sprake, zo laat hij aan ANP weten:

“Maar er is wel een meningsverschil over de vraag of dit een verstandig besluit was. Mijn opvatting is bekend: dit helpt niet bij het herstel van het vertrouwen in de bankensector. Ik hoop dat men zich dat realiseert. Desalniettemin, op het principebesluit om ABN te verkopen komt het kabinet niet terug. Het gaat nu om de timing.”

Begrip voor uitstel

De PvdA en de SP spraken meteen na het besluit van Dijsselbloem van een terechte beslissing. SP-Kamerlid Arnold Merkies:

“Ik vind het goed dat er nu geen beslissing wordt doorgedrukt, terwijl er nog zo veel vragen leven over het onverantwoorde gedrag van de top van ABN. Het bestuur en de raad van commissarissen lijken niet te beseffen welke maatschappelijke rol de bank speelt. Dat roept opnieuw de vraag op waarom de bank überhaupt naar de markt zou moeten.”

ABN Amro zelf laat in een korte verklaring weten dat ze kennis hebben genomen van het besluit van de minister. De in 2008 genationaliseerde bank is klaar voor verkoop, zo stelt een woordvoerder, maar het besluit daarover ligt op het bordje van Dijsselbloem:

“De minister is in de lead. Als hij zegt dat we gaan, dan gaan we. En anders niet.”

Lees ook op NRC Q “Waarom wachten we zo lang op de beursgang van ABN Amro?”.