Die linker is de best betaalde sporter ter wereld

Op 2 mei ontmoeten wereldkampioen Floyd Mayweather jr. en Manny Pacquiao elkaar in Las Vegas. De wedstrijd levert de boksers 250 miljoen dollar op, de tv-kijker betaalt 100 dollar voor het live-verslag. Dat komt vooral omdat partijen - heel slim - het gevecht eindeloos hebben uitgesteld.

Nog voor de eerste klap is uitgedeeld, begint het al te duizelen. ‘Deelnamebonussen’ van meer dan 150 miljoen dollar (136 miljoen euro), een recette hoger dan die van de Super Bowl en geschatte tv-opbrengsten van meer dan 300 miljoen dollar. Om nog maar te zwijgen over de prijs van de code om het gevecht live te volgen: 99,95 dollar.

Organisatoren spraken maandag dan ook over „gekkenwerk”, toen zij enkele details bekendmaakten achter het ‘gevecht van de eeuw’. De partij tussen wereldkampioen Floyd Mayweather jr. en Manny Pacquiao op 2 mei in Las Vegas breekt haast alle records.

Boksers van hun kaliber treffen elkaar dan ook zelden in de ring. De een is een analfabete Amerikaan (38) die ook in 2014 de best betaalde sporter ter wereld was volgens het tijdschrift Forbes. Met twee gewonnen partijen vergaarde Floyd Mayweather vorig jaar meer dan 90 miljoen euro, in 72 minuten tijd. Een van zijn bijnamen is ‘Money’, vanwegen zijn exorbitante levensstijl. Onlangs kocht hij voor een halve ton aan juwelen voor vrienden, plus een Rolls Royce (350.000 euro) voor zijn dochter (14).

Kenmerkend is zijn razendsnelle linkerhoek, waarmee hij al 47 opponenten versloeg. Aantal verliespartijen: 0.

In de andere hoek een ingetogener man: Manny Pacquiao alias de Nationale Vuist. Afkomstig uit een arm Filippijns gezin, maar inmiddels gefortuneerd genoeg om vele monden in zijn thuisland te voeden. Hij is congreslid en laat boksscholen en ziekenhuizen verrijzen. Een weldoener (36) die 5 van zijn 64 partijen verloor.

Zes jaar onderhandelen

Bijzonder aan de partij is dat het zes jaar heeft geduurd voordat beide boksers akkoord gingen met een gevecht. Altijd waren er obstakels. Dopingtesten waaraan de een niet wilde meewerken (Pacquiao is huiverig voor bloedtesten) en geschillen over de financiële verdeelsleutel. Pacquiao vond het vaak onredelijk dat Mayweather een groter percentage eiste vanwege zijn ongeslagen status.

Toch ging de Filippijn in februari akkoord met een verdeelsleutel van 40 om 60 procent bij een prijzenpakket van 250 miljoen dollar: 100 voor hem, 150 voor Mayweather. Dat lijkt gek, maar er schuilt een logica achter die is gebaseerd op de ontstane gekte.

Des te langer de partij op zich liet wachten, des te meer media-aandacht en hunkering bij boksliefhebbers. Zij kunnen de partij voor honderd dollar live zien bij tv-zender HBO.

Is dat een reëel bedrag? Bij een knock-out kan de partij immers binnen een paar minuten voorbij zijn. Sportmarketeer Frank van den Wall Bake denkt van wel. „Ik geloof heilig in het marktmechanisme van vraag en aanbod. Ja, het is een bedrag waar wij, met onze calvinistische inborst, niet goed van worden. Hier willen we een tientje betalen voor Feyenoord-Ajax, en dat vinden we eigenlijk al te veel. Maar in Amerika geven mensen sneller uiting aan hun passie. Tv-makers zullen precies hebben uitgedokterd hoeveel kijkcodes ze moeten verkopen om winst te maken.”

De bokswereld is veranderd

Experts verwachten dat een recordaantal van drie miljoen pay-per-views wordt verkocht. Zoveel zouden het er in 2009 nooit zijn geweest. Dat wetende kwam het beide boksers niet slecht uit dat hun onderhandelingen telkens spaak liepen.

Hun grote invloed op de te verdelen gelden zegt ook iets over de veranderde mores in de bokswereld. Toen Nederlander Regilio Tuur midden jaren 90 aasde op een doorbraak in Amerika, werd er nog niet gesproken over percentages. „Hij kreeg een vastgesteld bedrag”, zegt zijn voormalige promotor Peter Blommaert. Terwijl Tuur ook in de New Yorkse Madison Square Garden geen kleine jongen was. „Zelfs de grootste basketballers kwamen hem de hand schudden.”

Latere generaties topboksers en hun managers kregen door hoe lucratief hun partijen kunnen zijn. Niet verwonderlijk dat de toegangsprijzen van het gevecht tussen Mayweather en Pacquiao zijn verhoogd. Aanvankelijk kostte een kaartje tussen de 1.000 en 7.500 dollar, met een geschatte totaalopbrengst van 40 miljoen. Maar toen de organisatie merkte hoe gewild de tickets waren, stegen de prijzen naar 1.500 tot 10.000 dollar .

Nu wordt een recordopbrengst van 74 miljoen dollar verwacht. Meer nog dan de recette van de Super Bowl, die werd gespeeld in een stadion waar vier keer zoveel mensen in pasten.

Nog een kaart kopen voor Mayweather-Pacquiao is haast uitgesloten. Het boksen zelf mag dan een sport van minder gefortuneerden zijn, er van dichtbij naar kijken is voorbehouden aan rijken en celebrity’s. Zoals in 1971, bij het eerste van drie gevechten tussen Muhammad Ali en Joe Frazier. Zanger Frank Sinatra liep daar als speciale fotograaf voor het tijdschrift Life rond de ring.