Deze boeken wil je als jong mens niet missen

Vanmiddag wordt de Dioraphte Literatour Prijs uitgereikt. Een prijs die er is om boeken over jonge mensen onder de aandacht te brengen van jonge mensen.

Dit zijn de tien genomineerden (en ze zijn allemaal de moeite waard).

beeld literatour, bewerking nrc.next
beeld literatour, bewerking nrc.next

Stuk voor stuk zijn ze de moeite waard, de tien genomineerde boeken voor de Dioraphte Literatour Prijs. Met één kanttekening: niet omdat het allemaal literaire meesterwerken zijn. Maar wél goede verhalen.

Giuseppe Catozzella’s De geur van vrijheid vertelt een waanzinnig verhaal, maar is niet echt verfijnde literatuur. Het is vooral voor het emotionele effect geschreven, waardoor je soms pijnlijk houterige zinnen leest: ‘Je kunt iemand je hele leven lang kennen, en dan is er altijd een bepaald moment van waaraf diegene, als die voor jou een belangrijk persoon is, voortaan je broer of je zus zal zijn. Dan blijf je voor het leven verbonden door een woord.’

Hetzelfde geldt voor de vele filosofeerzinnetjes in Een bijna volmaakte vriendschap van Milena Michiko Flasar, waar je als ervaren lezer weleens achter blijft haken. Andere aspecten van de roman, zoals de Japanse setting, het intrigerende wereldbeeld en de mooie ontknoping, maken het wel degelijk de moeite waard.

Dit wil je als jong mens niet missen

De literaire waarde is ook eigenlijk een secundair doel van de prijs, die vanmiddag wordt uitgereikt in Amsterdam. De Dioraphte Literatour Prijs is er in de eerste plaats om boeken over jonge mensen onder de aandacht te brengen van jonge mensen, grofweg van 15 tot 25 jaar. Goede, waardevolle boeken, dat wel: boeken die iets nieuws vertellen over de wereld of het leven. Dat wil de lovenswaardige eerste ‘Boekenweek voor jongeren’, die Literatour heet, deze week ook doen: maak kennis met Mano Bouzamour! Nog geen winnaar van de AKO-prijs, wel de schrijver van een boek (De belofte van Pisa) dat je als jong mens niet zou willen missen.

De twee shortlists van vijf boeken – voor prijzen in de categorieën vertaald en oorspronkelijk Nederlands – staan vol met boeken die aandacht verdienen. Ze waren misschien niet literair perfect en vielen daarom tussen de wal (jeugdliteratuur) en het schip (de serieuze volwassenenliteratuur), maar hebben grote zeggingskracht. Ze gaan over de grote vragen des levens, over vriendschap, morele keuzes en de zin van het bestaan, en tonen dat een aantrekkelijk verhaal niet oppervlakkig is.

Al zit er ook kwaliteitsverschil tussen de tien: Bunkerdagboek van Kevin Brooks en Birk van Jaap Robben en Eleanor & Park van Rainbow Rowell steken er bovenuit. Het zijn wezenlijke verhalen die je bijblijven, én fantastisch geschreven. Dan zie je: uiteindelijk maakt stijl toch het verschil.