Democratische prominent en senaatsleider Harry Reid gaat ermee stoppen

Foto AFP/ Jewel Samad

Het had niet per se te maken met het feit dat hij nu slechts minority leader in de Senaat is nu de Republikeinen het daar voor het zeggen hebben, ook niet per se met de verwondingen aan zijn gezicht die hij in januari had opgelopen. Harry Reid, inmiddels 75, wil naar eigen zeggen op zijn hoogtepunt stoppen en gaat niet op voor herverkiezing in 2016, zo meldt The New York Times. Daarmee verliezen de Democraten een van hun prominentste politici. En mogelijk ook een hele staat in 2016.

De dankvideo van Reid:

Reid is al ruim dertig jaar actief in het Amerikaanse Congres. In 1982 werd hij gekozen in het Huis van Afgevaardigden, hij zat in de Senaat sinds 1987. Daar was hij van 2007 tot en met het begin van dit jaar majority leader namens de Democraten. Hij was in de Senaat gezichtsbepalend voor de partij. Nadat president Obama in 2008 was gekozen en de Democraten aan terrein hadden gewonnen, zorgde Reid er al onderhandelend voor dat de nieuwe zorgwet de Senaat doorkwam zonder Republikeinse stemmen en een nieuw economisch stimuluspakket met maar een handvol stemmen.

Immigratie

Reid werd vooral het gezicht van progressief immigratiebeleid. Hij maakte zich hard voor illegalen in de Verenigde Staten, iets wat voortkwam uit zijn band met de groeiende latinobevolking in zijn thuisstaat Nevada. Daar is hij ook enorm geliefd, zegt onze correspondent Guus Valk. “Het is heel knap hoe hij die toch conservatieve staat ‘blauw’ heeft gemaakt”.

Volgens Valk is het interessant Nevada in de gaten te houden in de aanloop naar de verkiezingen van 2016, want de staat zou zomaar weer eens van de Republikeinen kunnen worden.

De Democraten lijken dit te beseffen en proberen een goede vervanger voor die verkiezingen te vinden. Volgens The New York Times staat Catherine Cortez Masto, voormalig procureur-generaal in de staat, hoog op het lijstje.

Als opvolger als partijleider voor de Democraten in de Senaat wordt senator Charles E. Schumer genoemd, de man die Democraten hielp de Senaat in 2006 te veroveren. Ook Richard J. Durbin, senator in Illinois, zou een kandidaat zijn.