De geboorte van de kunst, Ayaan Hirsi Ali, Sander Kollaard en de Arabier van de toekomst

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: het nieuwe boek van Ayaan Hirsi Ali, Sander Kollaard, graphic novel De Arabier van de toekomst en veel meer.

Kijk, daar wordt de kunst geboren

Het revolutionaire concept van kunst als autonome kracht, en de herkenning van schoonheid als een apart geestelijk vermogen ontstond tijdens de Romantiek en Verlichting. Het bepaalt nog steeds ons denken over kunst en kunstenaar. Arnold Heumakers leidt de lezer door de achttiende-eeuwse, Duitse oorsprong van het romantisch-moderne kunstbegrip. Een erudiet proefschrift dat uitlegt hoe het komt dat wij de kunsten een hoge en autonome status toekennen.
Door Jeroen Koch. Lees meer.

Column: Wie heeft er nu weer op ons hoofd gepoept?

Het is altijd spannend: het volgende boek na een bestseller – zeker als het lang duurt. De 88-jarige Harper Lee komt deze zomer met haar eerste roman na To Kill a Mockingbird uit 1960. Die fijne aankondiging verkruimelde toen bleek dat Go Set a Watchman een manuscript van vóór de Mockingbird was en dat de staat Alabama inmiddels een klacht wegens ouderenmisbruik onderzoekt.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Interview Sander Kollaard: “Ik begrijp wel dat dit boek op de juiste knoppen drukt”

Door De Wereld Draait Door werd het ineens een bestseller: Sander Kollaards roman over de laatste reis van een man met zijn stervende vrouw. ‘Het gaat over de liefde, maar ik weet niet of het een ode is.’
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Kleine Luther van de islam: Ayaan Hirsi Ali

‘Een mensenleven, vrijheid, menselijke waardigheid, ze zijn allemaal belangrijker dan welke heilige tekst ook’, schrijft Ayaan Hirsi Ali in haar nieuwe boek Ketters. Pleidooi voor een hervorming in de islam. Eigenlijk vraagt Ayaan Hirsi Ali heel gewone, redelijke dingen. Bijvoorbeeld dat je als vrouw wettelijk even veel rechten zou moeten hebben als een man, en niet slechts de helft. Dat je niet opgepakt en onthoofd wordt als je zegt dat je niet langer gelooft in God.
Door Paul Steenhuis. Lees meer.

‘Pak hem, want hij is blond, een jahoedi’

Tekenaar Sattouf had een wekelijkse strip in Charlie Hebdo en komt nu met een shockerende graphic novel over zijn kleutertijd in het Midden-Oosten als kind van een Franse moeder en een Syrische vader. Dit stripverhaal bereikte in Frankrijk een oplage van 170.000 stuks. Dat komt door de onbevangen tekenstijl en het openhartige verhaal.
Door Marianne Vermeijden. Lees meer.

    • Arnout le Clercq