Wat doe jij eigenlijk?

De beleggingsstrateeg van Robeco heeft nog 1.182 ongelezen e-mails

Foto ANP

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Lukas Daalder (47), beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Robeco, Twittereconoom en toetsenist bij de popband Eton Crop

Hoe laat ben je opgestaan?
“Om 5.55 uur, voor mij een normale tijd.”

Heb je een ochtendritueel?
“Ik ben de schrijver van een dagelijks blog, #botw. Daar publiceer ik elke dag links en grafieken. Meestal begin ik er ‘s avonds aan, maar ‘s ochtends moet ik nog tussen vijftig en honderd nieuwe links uit Japan en de VS bekijken.”

“Een andere routine is het brood voor de kinderen smeren. Ik heb er vier van 5, 8, 10 en 12 jaar oud. Die van 12 kan het zelf. Daarna loop ik naar de trein. Ik woon in Amsterdam en kom om kwart voor acht aan in Rotterdam.”

Tot hoe laat ga je door?
“Ik sluit hier rond vijf uur af. Dan ga ik in de trein ook weer bezig met die linkjes, daar kom ik overdag niet aan toe.”

Wat staat er op de agenda?
“Heel weinig, dus ik ben aangenaam verrast. Ik heb al een vergadering van een half uur gehad, verder staat er niks. Ik ga werken aan een presentatie, een Powerpoint met slides over aandelen, obligaties, waarom de euro zakt.”

“We beheren geld, dus er vinden altijd transacties plaats. Ik ben zelf niet degene die de transactie afhandelt, maar ik moet wel de instructie geven.”

CIO Lukas Daalder van Robeco staat elke dag om 5:55 uur op

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Wie of wat volg je om bij te blijven?
“Ik zit op Twitter, ik volg heel veel websites. Ik heb altijd een overload aan informatie. Ik lees NRC Handelsblad, het Parool, het FD in het weekend, en The Economist. Ik ben zelf niet meer van de papieren krant: ik doe het liever op de computer. Voor mijn werk ontvang ik research van alle grote banken zoals Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs, UBS, maar daar kom ik niet echt meer aan toe.”

“Ik heb nog 1.182 ongelezen e-mails. Tot ik vorig jaar CIO (Chief Investment Officer) werd had ik strikt de regel dat ik aan het einde van de dag alle e-mail had gelezen en weggewerkt. Dat is nu helaas wel anders.”

Bel of e-mail je liever?
“Het hangt eigenlijk helemaal af van wat je hoopt te bereiken. Als er een technisch probleem is, kun je beter bellen, anders ben je eindeloos bezig met alles uitzoeken en opschrijven. Maar ik stel het op prijs dat ik veel via e-mail binnenkrijg, omdat ik dan kan kiezen of ik eraan toe kom of niet.”

Heb je vrienden op je werk?
“Ik heb in totaal twee vrienden, buiten het werk, die ik één keer per jaar zie. Dus nee, ik zou mijn collega’s geen vrienden noemen. Ze zijn wel heel leuk.”

Ga je wel eens de kroeg in met collega’s?
“Te weinig. Ik vind het wel altijd leuk, ook om oud-collega’s nog eens te zien. Je werkt toch best intensief samen. Dan is het ook wel eens handig om eens meer ontspannen met elkaar om te gaan.”

Heb je nog tijd om muziek te maken?
“Ja, ik ben afgelopen maandag nog in de studio geweest. Dat doen we elke week. Vorig jaar hebben we nog een tour gedaan in Engeland, dit jaar staan er nog wat optredens in de planning.”

Leuke rubriek? Lees de eerdere afleveringen hier. Met onder meer de powernaps van Dick Benschop van Shell Nederland en de financieel directeur van Holland Casino die niet zo goed kan gokken.