Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Verscheurde ziekmelding in woning co-piloot - ‘psychische problemen’

Politiewagens geparkeerd voor de woning van de ouders van Lubitz in Montabaur.
Politiewagens geparkeerd voor de woning van de ouders van Lubitz in Montabaur. Foto: Reuters / Kai Pfaffenbach

Copiloot Andreas Lubitz lijkt van plan te zijn geweest zich ziek te melden voor dinsdag, de dag dat hij vermoedelijk opzettelijk een Airbus van Germanwings liet crashen. Onderzoekers van het Duits Openbaar Ministerie in Düsseldorf hebben bij huiszoeking verscheurde ziekmeldingen gevonden van de vlieger. Dat maakte justitie zojuist bekend.

Gisteren heeft de politie huiszoekingen verricht in de woning van Lubitz (27) in Düsseldorf en de woning van zijn ouders in Montabaur, nabij Koblenz, waar Lubitz vaak verbleef. Er is geen afscheidsbrief gevonden of anderszins een schriftelijke verklaring over zijn actie, meldt justitie. Ook zijn er geen aanwijzingen gevonden voor eventuele politieke of religieuze motieven.

‘Lubitz verzweeg ziekte voor werkgever’

Wel zijn er medische documenten gevonden die duiden op een ziekte en medische behandeling van Lubitz. Ook werden verschillende ‘Krankschreibungen’ gevonden: door een arts opgestelde ziekmeldingen, onder meer voor afgelopen dinsdag. De ziekmeldingen waren verscheurd.  Met welke ziekte Lubitz kampte, wordt niet bekendgemaakt. Onderzoekers gaan ervan uit dat “hij de ziekte voor zijn werkgever en zijn collega’s verzweeg”.

Justitie denkt nog enkele dagen nodig te hebben om de achtergrond van de ziekmeldingen verder te onderzoeken.

Geruchten over psychische aandoening vooralsnog niet bevestigd

Update 16.26 uur: Lubitz stond al langer onder behandeling van een psychiater en neuroloog. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De krant baseert zich op papieren die bij de huiszoeking door justitie in beslag zijn genomen. De doktersverklaring zou zijn geschreven door een in Rijnland-Palts werkzame neuroloog en psychiater bij wie hij al enige tijd onder behandeling was.

Duidelijk is inmiddels dat Lubitz werd behandeld in het universiteitsziekenhuis in Düsseldorf. Het ziekenhuis bevestigde dat vanmiddag, maar zei ook dat berichten dat Lubitz wegens depressie werd behandeld onjuist zijn. Hij meldde zich in februari dit jaar en kwam voor het laatst op 10 maart. “Het ging daarbij om diagnostische onderzoeken.” Het patiëntendossier wordt overgedragen aan het openbaar ministerie, aldus de directeur van het ziekenhuis.

De Duitse krant Bild meldde vanochtend al dat Lubitz wegens psychische problemen zes jaar geleden zijn vliegopleiding heeft onderbroken. Hij zou in totaal anderhalf jaar een psychische behandeling hebben doorlopen. In 2009 zou bij Lubitz “een zware depressieve periode” zijn gediagnosticeerd. De krant beroept zich op een zes jaar oud document van de Duitse rijksluchtvaartdienst. Ook meldde Bild dat een vliegschool van Lufthansa in Arizona Lubitz destijds zou hebben geweigerd wegens psychische problemen.

Lufthansadirecteur Carsten Spohr meldde gisteren in een persconferentie dat Lubitz in 2008 zijn opleiding enige tijd heeft onderbroken, maar vertelde niet waarom.

Tijdschrift der Spiegel meldde gisteren al dat Lubitz zijn opleiding heeft afgebroken wegens een “depressie of een burnout”. Vanochtend berichtte der Spiegel op basis van eigen bronnen verder dat de medische documenten die zijn gevonden tijdens de huiszoeking duiden op een psychische aandoening. Het Duitse OM in Düsseldorf wil deze berichten echter niet bevestigen, aldus de Duitse omroep WDR.

De verklaring van het Duitse OM in Düsseldorf:
Bron: Welt.de