GVB-wachthuisje in Oost na een jaar ontruimd

Na een jaar is er een einde gekomen aan de buurtbezetting van een wachthuisje van het GVB in de Architectenbuurt in Oost. Gisteren werd het pand ontruimd. Eind maart vorig jaar gingen buurtbewoners het leegstaande wachthuisje van buslijn 22 binnen, nadat volgens hen mensen het hadden geprobeerd te kraken. Ze namen het ‘in beheer’ en maakten er een buurthuis van, onder leiding van Stichting Blije Buren. Het GVB heeft vanaf het begin volgehouden dat er sprake was van een doelbewuste kraakactie. Het afgelopen jaar heeft de vervoerder met de stichting en stadsdeel Oost geprobeerd tot een oplossing te komen, maar die kwam er niet. Het GVB stapte naar de rechter, want er was sprake van spoedeisend belang. Het huisje wordt namelijk afgebroken en weer opgebouwd op het Carrascoplein vlakbij Sloterdijk. Vorige maand stelde de rechter het GVB in het gelijk, wat betekende dat de buurtbewoners het gebouw moesten verlaten. In september moet het wachthuisje op zijn nieuwe plek staan.