Blanke toestanden

Inge Steenhuis reisde door Afrika als tekenlerares.

Ik gaf het vak Art op Light of the World. Het moest praktisch, geen creatief gedoe. Ik had wel eens expressie als uitgangspunt genomen, maar de leerlingen werden daar heel ongelukkig van. Mister Clement noemde dat soort lessen ‘blanke’ toestanden.

Dus tekende ik een cowboy, een auto of een prinses op het bord en die moesten ze exact natekenen. Na de eerste les moesten de meisjes het lokaal opruimen terwijl ik even weg was. Bij terugkomst stonden ze te stralen naast een afgezaagd olievat. Alle tekeningen waren in het vat gepropt. Netjes toch? vroegen ze.

Ik kocht grote enveloppes, waar iedereen zijn eigen werk in kon doen. De volgende les tekende iedereen lustig verder in andermans tekening.

Gelukkig moest ik later ook aardrijkskunde geven, gewoon Afrikaanse hoofdsteden stampen. Daar heb je wat aan.

Geen blanke toestanden hier.