In beeld

Bijzondere expositie ‘De Oase van Matisse’ in Stedelijk Museum Amsterdam

In het Stedelijk Museum Amsterdam is gisteravond 'De oase van Matisse' geopend; de grootste tentoonstelling over de Franse kunstenaar Henri Matisse (1869-1954) die ooit in Nederland is gehouden. Tijdens de jarenlange verbouwing van het Stedelijk, die in 2012 werd afgerond, ging het museum ruimhartig om met bruikleenverzoeken. Daarmee bouwde het museum krediet op waaraan het nu honderd bruiklenen van werken van Matisse te danken heeft van de grootste musea in de wereld. Hoofd Collecties Bart Rutten: „ [...] de afgelopen jaren hebben we zoveel goodwill opgebouwd, dat bijna al onze wensen zijn ingewilligd.” Lees meer over de tentoonstelling van Matisse in het stuk van recensent Hans den Hartog Jager dat gisteren verscheen in NRC Handelsblad (€).
Amsterdam, Stedelijk Museum, 25 maart.
ANP / Sander Koning
ANP / Sander Koning
ANP / Sander Koning
ANP / Sander Koning
ANP / Sander Koning
ANP / Sander Koning
'Femme en Bleu.'
ANP / Sander Koning
'de Slak.'
Henri Matisse / DACS
ANP / Sander Koning
ANP / Sander Koning
'La Perruche'.
ANP / Sander Koning
De meester Matisse zelf in 1952 in zijn studio in zijn verblijfplaats Nice. Hij knipt hier gekleurd papier in stukken; 400 van deze knipsels werden later door zijn familie aan het Matisse Museum in Nice geschonken.
AFP