Beursgang van ABN Amro uitgesteld om topsalarissen

Kabinet luistert naar maatschappelijke ophef over salarisverhoging staatsbank.

Een grote klap voor ABN Amro. Het langverwachte besluit voor een terugkeer naar de beurs later dit jaar, werd vanochtend volkomen onverwacht uitgesteld. De bedoeling was dat het kabinet vandaag positief zou beslissen over privatisering van de bank. Maar minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zag daar op het laatste moment van af. Terwijl de bank niet kan wachten om naar de markt te gaan.

Reden: de maatschappelijke en politieke ophef die is ontstaan over de recente salarisverhoging van de top. Vorige week bleek dat zes van de zeven bestuurders van de bank hun salaris in 2014 zagen stijgen met 100.000 euro, naar zeven ton. Alleen topman Zalm zag af van een verhoging. De bank zei dat dit ter compensatie was van het verbod op bonussen na de nationalisatie in 2008. En dat dit met Financiën zo was afgesproken in 2012.

Maar politici reageerden buitengewoon fel. De maatschappelijke antennes van de bank zouden slecht afgesteld zijn. De VVD vond dat „alles wat wettelijk mag, je niet hoeft te doen”. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zei dat ABN Amro mogelijk de wet had overtreden.

In de Kamer werd Dijsselbloem deze week aan de tand gevoeld. Hij zei toen dat de verhoging ook bij hem „een graat in de keel is”, maar dat hij er juridisch en politiek niets tegen kon doen. Kamerleden stuurden vervolgens een spervuur aan vragen en bereiden een hoorzitting voor. De weerstand tegen de verhoging is Kamerbreed.

Onder die druk grijpt Dijsselbloem nu in. In zijn brief aan de Kamer schrijft hij vanochtend: „Deze week ontving ik de inbreng van de vaste Kamercommissie [...] inzake de salarisverhoging van het bestuur van ABN Amro. In het licht hiervan stel ik het besluit aangaande de verkoop uit.” In een korte toelichting zei hij dat er voor zo’n groot besluit „rust en vertrouwen” moet zijn.

Dijsselbloem verwees daarbij ook naar de kwestie-Dubai. Onlangs bleek dat medewerkers van de bank in dat land regels hebben overtreden met betrekking tot terrorismefinanciering en witwassen.

Fred Bos, chef beursgang bij ABN Amro, wil in een reactie niet ingaan op de vraag of het uitstel een tegenvaller is. „De timing is altijd aan de minister geweest. Hij besluit nu om het nog een tijdje uit te stellen. Daar heeft ABN Amro zich naar te voegen.” Een woordvoerder van de bank zegt dat de top nog steeds achter de loonsverhoging van de top staat.

Met het uitstel is de timing van beursgang, die komend najaar wordt verwacht, onzeker. Dijsselbloem zegt nu eerst de vragen aan de Kamer „zorgvuldig” te willen beantwoorden en het daaropvolgende Kamerdebat te willen afwachten – daar is nog geen datum voor.

Vertraging kan problematisch worden omdat het huidige, gunstige beursklimaat kan omslaan. De financiële markten zijn gevoelig voor internationale risico’s: een vertrek van Griekenland uit de eurozone, spanningen met Rusland en in het Midden-Oosten. De opbrengst van beursgang wordt op 15 miljard euro geraamd. Dat bedrag staat nu op het spel.

Dijsselbloem legt de bal bij de bank. Die zal nu iets moeten doen om „de rust en het vertrouwen” te doen terugkeren. De PvdA wil dat de top afziet van de salarisverhoging. Het CDA wil eerst duidelijkheid over de wettigheid ervan. Zeker is dat het politieke signaal van vandaag maar op één manier kan worden beantwoord: met een gebaar van ABN Amro.