Betoging tegen de moord op vrouw in Kabul

Foto Omar Sobhani/Reuters
Foto Omar Sobhani/Reuters

Honderden vogels zwermen boven evenzoveel betogers in Kabul. Ze kwamen gisteren opnieuw bijeen in het centrum van de Afghaanse hoofdstad om te demonstreren tegen de moord op een jonge vrouw. De 27-jarige Fargunda werd een week eerder doodgeslagen op dezelfde plek. De jonge vrouw werd belaagd na een verhitte discussie met een mullah. Ze betichtte hem van bijgeloof door amuletten te verkopen. Meteen daarna werd zijzelf ervan beschuldigd bladzijden uit de Koran te hebben verbrand. Op filmpjes die zijn gemaakt met mobiele telefoons is te zien hoe Fargunda werd geslagen. Een auto reed over haar heen. Daarna werd ze in brand gestoken, haar verkoolde lichaam werd in de rivier gegooid. Politieagenten deden niets.

President Ashraf Ghani gelastte zaterdag een onderzoek. Een hoge politiefunctionaris verklaarde maandag al dat Fargunda, die zelf juist studeerde om later islamonderricht te kunnen geven, „totaal onschuldig” is. Haar 24-jarige neef Ramil Rozbeh woont in Utrecht. Gisteren zei hij in nrc.next: „Het zijn dieren die dit doen. Als vrouw in Afghanistan ben je een soort halfmens.”