Bo&Caro

Arbeidsongeschikt? Neem een rijke partner, of een uitkering

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Arbeidsongeschikt worden als zzp’er in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
Wie: Peter van den Bunder van FNV Kiem, André Jonkers van de Broodfondsmakers en een stuk of twintig nog net niet arbeidsongeschikte zzp’ers.

Je vingers tussen de deur als je muzikant bent. Als fotograaf een oogontsteking krijgen. Door je rug gaan als decorbouwer. Of ‘gewoon’ een burn-out. Zo’n vijfentwintig procent van de zzp’ers maakt een periode van arbeidsongeschiktheid mee, blijkt uit een onderzoek van ArboNed.

“En wat doe je dán…?”, vraagt Peter van den Bunder van FNV Kiem, de vakbond voor freelancers, terwijl hij dreigend het zaaltje zzp’ers rond kijkt. ”Wie van jullie heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering?” Eén handje gaat de lucht in. “Dacht ik al”, knikt Van den Bunder. “Zo’n zestig procent van de zzp’ers vindt zo’n verzekering te duur.”

Buffertje

Maar je moet toch íéts, als je als zelfstandige wordt uitgeschakeld. “Je kan niet alleen niet werken, maar je verdwijnt ook uit beeld bij je opdrachtgevers”, wrijft Van den Bunder het er nog maar eens even in. “Je moet niet denken dat die rustig op je blijven wachten tot jij weer opgeknapt bent.”

Daarom moeten we er volgens hem voor zorgen altijd een buffertje achter de hand te hebben. Voor minimaal twaalf maanden. “Of neem een genereuze partner, die wat op kan vangen”, tipt Van den Bunder. Het publiek kijkt wat beteuterd. Van dat buffertje is net een nieuwe laptop gekocht en die genereuze partner is óók een ploeterende zelfstandige.

Vertrouwen

Gelukkig is daar André Jonkers van de Broodfondsmakers. Hij helpt mensen met het opzetten van een broodfonds. Een wat? Een bróódfonds – een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, speciaal bedoeld voor zzp’ers. In 2006 werd de eerste opgericht, inmiddels zijn er ruim honderddertig fondsen in Nederland.

Wordt het de rijke partner van Peter van den Bunder of het broodfonds van André Jonkers..?

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

“Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening”, legt Jonkers uit. “Wie ziek wordt krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijkse schenkingen om van rond te komen.”

Je meldt je ziek bij het bestuur van het broodfonds, er is geen arbo-arts die komt controleren of je wel écht ziek bent. “Broodfondsen werken op vertrouwen”, verklaart Jonkers. “De mensen in het fonds komen altijd uit dezelfde sector en kennen elkaar meestal ook persoonlijk. Wie de boel oplicht heeft een grote kans tegen de lamp te lopen. En dan heb je meteen een slechte naam in het wereldje waar je in werkt. Dat wil niemand.”

Voor wie het toch allemaal niet vertrouwt, is er volgens Van den Bunder nog één andere optie: “Je kunt natuurlijk ook gewoon een uitkering aanvragen.”