Amerikaanse en Russische astronaut op weg naar ruimtestation

De Amerikaanse astronaut Scott Kelly
De Amerikaanse astronaut Scott Kelly Foto EPA / Dmitry Lovetsky

Een Russische ruimtecapsule met aan boord de Amerikaanse astronaut Scott Kelly en de Russische kosmonaut Michail Kornienko is onderweg naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). De Sojoez steeg vandaag (zaterdag vroeg lokale tijd) op vanuit Kazachstan, meldt AP. Het tweetal zal een jaar in de ruimte verblijven.

De Russische kosmonaut Gennadi Padalka reist ook mee, maar hij zal slechts zes maanden in het ruimtestation blijven. Kelly en zijn tweelingbroer Mark, een gepensioneerde astronaut, zullen beiden medische tests ondergaan, waardoor vastgesteld kan worden welke effecten lange ruimtereizen hebben op het menselijk lichaam. Ook Kornienko’s gezondheid wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Gevolgen voor de gezondheid

Botten en spieren worden zwakker in gewichtloze toestand, net als het immuunsysteem. Wanneer de zwaartekracht afwezig is, oefenen lichaamsvloeistoffen grotere druk uit op de ogen en het brein. Sommige astronauten ontwikkelen dan ook slechter zicht als ze in de ruimte zijn. Ten slotte kan een jaar in de ruimte ook emotioneel zijn tol eisen op mensen. Artsen zijn dan ook benieuwd wat de gevolgen voor de gezondheid van Scott en Kornienko zijn.

Het is de eerste keer dat NASA experimenteert met ruimtereizen van een jaar. Hiermee anticipeert het Amerikaanse ruimtevaartprogramma met toekomstige reizen naar Mars, die twee tot drie jaar moeten duren. Tot nu toe verbleven astronauten van NASA nooit langer dan zeven maanden achtereen in de ruimte. De Russische Valeri Poljakov heeft met het dubbele, veertien maanden, het ‘kosmische record’ - oftewel het wereldrecord.

De capsule cirkelt vier keer om de Aarde en komt na een reis van zes uur naar verwachting aan bij het ISS. Tijdens hun verblijf worden ze bezocht door meerdere vrachtschepen, Russische kosmonauten en, wellicht, Sarah Brightman. De zangeres heeft aangegeven interesse te hebben in een toeristische reis naar de ruimte. Kelly en Kornienko keren in maart 2016 terug op hun thuisplaneet.