While you were sleeping... in the US

Amazon, een extreem veeleisende baas

Beeld AP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Word je groot, dan komt de kritiek vanzelf. Word je zo groot als Amazon, dan moet je oppassen. Maar die les lijkt de online-gigant niet geleerd te hebben. Na het lompe optreden in de strijd met uitgevers blijkt nu dat Amazon zelfs onderbetaalde parttimers dwingt om zogeheten noncompete-contracten te tekenen - en de reacties zijn niet mals.

Dat zijn contracten waarin een werknemer belooft om na zijn of haar vertrek of ontslag niet bij een directe concurrent te gaan werken. Gebruikelijk in Silicon Valley en andere witteboordenbranches. Maar onder arbeiders die dozen inpakken? Ja, meldt The Verge.

“Het werk is repetitief en fysiek zwaar en je verdient er weinig mee. Toch eist Amazon dat deze werknemers - zelfs tijdelijke werknemers - strikte, veelomvattend noncompete overeenkomsten tekenen.”

Comeback voor Radioschack?

Radioshack is een begrip in de VS. Voor snoertjes, batterijen en hulp met je telefoon: naar de Radioshack! Dat was ooit. De winkels worden gesloten of liggen er triest leeg bij. En sinds vorige maand geniet de elektronicaketen juridische bescherming tegen een volledig bankroet, een Chapter-11-procedure.

Nu wordt het restant van Radioschack geveild en het bestuur van het worstelde bedrijf heeft zich achter een bod geschaard. Meer dan de helft van de vierduizend zaken zal nog altijd dicht gaan, maar als de overname door Standard General LP doorgaat blijven er meer dan 1700 zaken open.

Met de overname gaat zo’n 160 miljoen dollar gemoeid: 146 miljoen euro, een fractie van wat de keten ooit waard was. Maar het belangrijkste: “Standard General meent dat RadioShack een comeback kan maken, zolang de helft van de winkels dichtgaat.”

De beurs glijdt verder weg

Geen beste week voor de beurs, om het zachtjes uit te drukken. Donderdag daalde de Dow Jones-index voor de vierde dag op rij. Zowel de Dow als de S&P-500 zijn deze week  2,5 gedaald, zodat de mooie winsten sinds het begin van het jaar compleet zijn uitgewist.

De sterke en steeds sterker wordende dollar en de onrust - chaos - in het Midden-Oosten dragen bij aan de onzekerheid in op Wall Street. Maar een analist zegt tegen de AP dat het niet nodig is om je zorgen te maken. “Het is al een tijdje tijd voor een terugtrekking.”