Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Zo verander je van geslacht

untitled, bible
untitled, bible

Over de winnaar van de Foam Paul Huf Award was de jury dit jaar unaniem: dat was de Japanse fotograaf Momo Okabe (1981). Ze werd gekozen uit 100 genomineerden, afkomstig uit 26 landen. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar.

Okabes projecten Dildo en Bible gaan onder meer over de relatie met twee van haar geliefden, de transgenders Kaori en Yoko, in de periode van hun transformatie.

Fotografie is voor Okabe, die zich overal een buitenstaander voelt, het beste middel om zich uit te drukken. De fotoserie Dildo ging over eenzaamheid en geluk, en ook Bible was een zeer persoonlijk werk. Zelf zei ze hierover: „Bible is geen verzameling van herinneringen, maar een mentaal landschap dat mensen alleen kunnen bereiken na een lange, donkere strijd in hun verleden. Het is een treurzang voor mensen die pijn hebben meegemaakt.”

De jury zegt over haar werk: „Momo combineert tederheid met een rauwe intimiteit, wat zichtbaar wordt door haar specifieke gebruik van kleur, de verscheidenheid van haar onderwerpen en de gevoelige wijze waarop zij een belangrijk en complex sociaal onderwerp als transseksualiteit benadert.”

Momo Okabes werk is van 28 augustus t/m 25 oktober 2015 te zien in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam.