Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mode

Kijken: wat oren horen, kunstenaar vindt het normale opnieuw uit

Een van de uitvindingen van Dominic Wilcox.
Een van de uitvindingen van Dominic Wilcox. Foto Screenshot Vimeo

Stel je voor dat alles wat je normaal met rechts hoort, voortaan via je linkeroor binnenkomt. Of dat je schoenen een GPS-signaal ontvangen, waardoor je weer huiswaarts kunt keren. Dat is het normale opnieuw uitvinden. Althans volgens ontwerper en kunstenaar Dominic Wilcox. Zijn minidocumentaire “The Reinvention of Normal” vertelt het verhaal over Wilcox zijn uitvindingen.

Stil en verlegen, maar zijn hoofd vol met ideeën. Dat was hoe Wilcox als klein jongetje was, maar nu is dat anders. Alles wat in zijn gedachten boven komt drijven, is een idee en volgens de kunstenaar uitvoerbaar.

Slag bij Waterloo

Wilcox zijn fruitschalen, die ook in de minidocumentaire voorkomen, zijn een succes voor hem. de schalen schopten het tot aan de museumwinkel van het Centre Pompidou en het Design Museum in Londen. Allemaal kleine soldaatjes omgesmolten tot fruitschaal moeten de Slag bij Waterloo voorstellen. Alle krijgsmannetjes worden met zorg door Wilcox zelf uitgezocht. De ene helft van de schaal Franse soldaatjes en de andere helft Engelse en ja dan kom je wel eens wat tegen:

Twitter avatar dominicwilcox Dominic Wilcox While making my War Bowls, I came across thousands of model soldiers. One day I came across a fat soldier. http://t.co/uouD7GaRoZ

Hij nam het op tegen een 3D-printer

Voor wie denkt dat Wilcox zijn kunstwerken alleen maar ontstaan in een hermetisch afgesloten werkplaats, heeft het mis. In 2012 nam hij het op tegen een 3D-printer. Onder het toeziend oog van een groep studenten maakte hij van klei een schaalversie van de Kathedraal van Milaan. Met het zicht van de 3D-printer in zijn ooghoeken, wist hij het voor elkaar te krijgen om eerder een replica van de kathedraal te maken dan de printer.