Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Klimaat

Vluchtelingenstromen bestrijd je met water en voedselzekerheid

Foto Dai Kurokawa / EPA

Wrang dat de VVD, de partij die het klimaatprobleem ontkent, de voedingsbodem schept voor vluchtelingenstromen waar ze vervolgens niets van moeten hebben. Droogte veroorzaakt conflicten die vaak ten onrechte als etnisch of religieus worden geduid, betoogt Marianne Thieme (fractievoorzitter Partij voor de Dieren).

De VVD wil geen vluchtelingen zonder Europees paspoort, als we Tweede Kamerlid Malik Azmani mogen geloven. Mogelijk om het VVD-vliedende sentiment onder kiezers in te dammen, mogelijk als schot voor de boeg van de verzwakte coalitiepartner, maar duidelijk is dat de VVD geen oog heeft voor de voedingsbodem van de vluchtelingenstroom.

We weten dat conflicten steeds vaker ontstaan door voedselschaarste, voortvloeiend uit klimaat- en waterproblemen. De NAVO waarschuwt voor ‘wateroorlogen’ en onderzoekers van Columbia University wijzen erop dat de Syrische burgeroorlog - één van de oorzaken van de huidige vluchtelingestroom – feitelijk een ‘klimaatoorlog’ is.

Het noordoosten van Syrië - sinds mensenheugenis bekend als zeer vruchtbaar gebied - is door mismanagement van president Assad sr. volledig uitgedroogd. Uitputting van de waterreserves om ‘voedselonafhankelijk’ te worden zorgden voor ernstige voedselschaarste. Vele honderdduizenden mensen trokken naar grote Syrische steden, in de periode dat juist in Irak sprake was van oplaaiend geweld - eveneens oorzaak van enorme vluchtelingenstromen.

Een paar opeenvolgende droge jaren zijn, in een wereld met beperkte voedselvoorraden en een gemankeerd verdelingssysteem, directe aanleiding tot conflicten die in het westen vaak ten onrechte geduid worden als etnisch of religieus.

Lees verder (€)