Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verbijstering over daad co-piloot – politie doorzoekt woningen

Er wordt met verbijstering gereageerd op het bericht dat de co-piloot het vliegtuig van Germanwings bewust liet crashen. De politie doet intussen verschillende huiszoekingen in Duitsland, op zoek naar documenten en ander bewijsmateriaal dat inzicht kan geven in zijn motieven.

Een rechercheur draagt dozen uit de woning van Andreas Lubitz in Düsseldorf.
Een rechercheur draagt dozen uit de woning van Andreas Lubitz in Düsseldorf. Foto: AP / Martin Meissner

Er wordt met verbijstering gereageerd op het bericht het vliegtuig van Germanwings door de co-piloot bewust tot crashen is gebracht. De politie doet intussen verschillende huiszoekingen in Duitsland, op zoek naar documenten en ander bewijsmateriaal die aanwijzingen kunnen geven over wat er is gebeurd.

UPDATE 21.07 uur: Verschillende Duitse luchtvaartmaatschappijen willen naar aanleiding van de crash van het German-Wingstoestel de twee-personen-regel weer invoeren: in de toekomst zou een piloot nooit meer alleen in een cockpit mogen verblijven. Dat maakte Matthias von Randow, directeur van de Duitse luchtvaartorganisatie Bundesverbands der Deutschen Luftverkehrswirtschaft (BDL), zojuist bekend, melden Duitse media. Het zou gaan om het Lufthansa-concern, Air Berlin, Condor en TuiFly.

Co-piloot Andreas Lubitz (27) sloot eerst de gezagvoerder buiten de cockpit en bracht vervolgens handmatig het toestel in een fatale daling, zo maakte de openbaar aanklager in Marseille vanmiddag bekend. Hij reageerde niet op het roepen en kloppen op de deur door zijn collega en negeerde oproepen van de luchtverkeersleiding. Tot op het laatste moment ademde hij wel, waardoor het er alle schijn van heeft dat hij het vliegtuig expres liet crashen. “Men moet ervan uitgaan dat de copiloot uit was op de vernietiging van het vliegtuig”, zei de aanklager tijdens de persconferentie.

Vlucht 9525 van Germanwings was dinsdag onderweg van Barcelona naar Düsseldorf toen de Airbus 320 rond 10.30 crashte in het afgelegen bergachtige gebied in de buurt van Digne-les-Bains in Zuid-Frankrijk. Alle 150 inzittenden, kwamen om het leven.

Germanwings: ‘Wij kunnen er eigenlijk nog steeds niet bij’

De Duitse luchtvaartmaatschappijen Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa hebben vol ongeloof gereageerd op het nieuws van vandaag. In een uitgebreide verklaring op de website van Germanwings staat:

We moesten vandaag vol ongeloof ter kennis nemen dat ons in Zuid-Frankrijk verongelukte toestel blijkbaar expres is gecrasht door de co-piloot. (…) In de vroege ochtend hadden wij deze mogelijkheid niet eens in onze ergste nachtmerries kunnen bedenken. (…) Tot de persconferentie van het Franse Openbaar Ministerie vanmiddag konden wij werkelijk niet geloven, dat zo een situatie zich kon voordoen in een van onze vliegtuigen. Wij kunnen er eigenlijk nog steeds niet bij.”

Carsten Spohr, directeur van Lufthansa, zei tegenover verslaggevers:

“Welke veiligheidsmaatregelen je ook hebt in een bedrijf, hoe hoog je standaard ook is, zo’n geïsoleerd geval kan niet volledig worden voorkomen. Geen enkel systeem in de wereld kan dat voorkomen.”

Merkel: ‘Dit gaat ieders voorstellingsvermogen te boven’

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel uitte vanmiddag in een persverklaring haar ongeloof. “Wat de co-piloot van het neergestorte vliegtuig van vlucht 4U9525 gedaan heeft, gaat ieders voorstellingsvermogen te boven”, aldus Merkel.

“Het nieuws van vandaag, boven op het nieuws van gisteren, is een afschuwelijke belasting van de nabestaanden.”

Ook benadrukte zij dat nog niet alles bekend is over de oorzaak van de ramp en dat verder onderzoek geboden is. Bekijk hier het volledige statement van Merkel:

Twitter avatar GermanyDiplo GermanForeignOffice Chancellor #Merkel on new #4U9525 findings: “Something that goes beyond any imagination“. Full Statement (German): https://t.co/cfOxwk8l7e

Steinmeier: ‘We verkeren in shock’

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier verkeert “in shock”, liet hij weten via een bericht op de website van het ministerie:

“Het nieuws van de ramp brengt ons allen in een staat van shock. We spreken over een onmeetbaar verdriet voor de mensen die het vreselijke nieuws tot zich moeten nemen, dat hun geliefden, familieleden en vrienden hun leven hebben verloren.”

De rampplek, die hij dinsdag bezocht, omschrijft Steinmeier als een “afgrijselijke plek van totale destructie, die iedere hoop op overlevenden op wrede wijze doet verdampen.”

Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy is in shock door het nieuws en uit zijn medeleven met de nabestaanden:

Twitter avatar marianorajoy Mariano Rajoy Brey Conmocionado por los últimos datos facilitados por los investigadores. De nuevo nuestro abrazo emocionado a las familias. MR

Gymnasiumdirecteur: ‘Het is nog veel, veel erger dan we dachten’

Ulrich Wessel, de directeur van het Joseph König Gymansium in Haltern, Duitsland, dat zestien studenten en twee docenten verloor door de crash:

“Ik heb de informatie direct doorgegeven aan mijn collega’s, en zij waren net zo verbijsterd als ik. Ik heb ze gezegd dat het nog veel, veel erger is dan we dachten. Het maakt het aantal doden niet erger, maar als het een technisch defect was geweest, hadden er maatregelen getroffen kunnen worden om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren.”

Nabij de rampplaats is een provisorische gedenkplek ingericht, waar afgevaardigden van de Duitse ambassade in Frankrijk vandaag een ceremonie hielden:

Twitter avatar AllemagneDiplo Allemagne Ambassade Cérémonie en hommage aux victimes du #CrashA320 au Vernet. Des moments bouleversants sur ce nouveau lieu de mémoire. http://t.co/eev38qhClB

Politie doorzoekt woning van co-piloot

De Duitse politie zoekt intussen naarstig naar antwoorden wat de co-piloot tot zijn daad zou kunnen hebben bewogen. Er zijn op verschillende plaatsen invallen gedaan in verband met het onderzoek. Er worden huizen doorzocht in Düsseldorf, waar Lubitz woonde, en in Montabaur, nabij Koblenz, waar Lubitz’ ouders woonden en waar hij vaak verbleef. Het Openbaar Ministerie in Duitsland zegt dat er wordt gezocht naar documenten en bewijsmateriaal.

Twitter avatar bertusbouwman Bertus Bouwman Grote vuilniszakken worden nu naar buiten gedragen in #Montabaur uit huis #Germanwings co-piloot http://t.co/4a6PGpagDs

75 Duitsers omgekomen

Vandaag kwam er meer informatie binnen over de nationaliteit van de slachtoffers. Volgens de laatste informatie heeft de ramp met het toestel van Germanwings aan 75 Duitsers het leven gekost, meldde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot nu toe was sprake van 72 omgekomen Duitsers.

Verder zijn 48 Spanjaarden omgekomen en vier Spanjaarden met een dubbele nationaliteit. Uit de Verenigde Staten en Argentinië kwamen drie slachtoffers. De overigen kwamen uit Australië, Wit-Rusland, Colombia, Nederland (een 20-jarige vrouw uit Deurne), Denemarken, België, Groot-Brittannië, Iran, Mexico, Marokko en Venezuela.

Het ministerie verschafte ook opheldering over de omgekomen Kazachen, waarover eerder werd gesproken. Het blijkt dat vier Duitse slachtoffers een dubbele nationaliteit hebben. Drie van hen zijn zowel Duitser als Kazach. Het vierde slachtoffer heeft zowel de Duitse als de Japanse nationaliteit. Van één omgekomen inzittende van het toestel is de nationaliteit nog niet vastgesteld, liet het ministerie weten.

Lees ook het liveblog terug dat wij vanmiddag bijhielden: Copiloot liet toestel expres crashen - Germanwings gist naar motief

En het profiel van Andreas Lubitz (€): ‘Een aardige, sportieve kerel’