Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Veganfriendly

Nu vegetarisch geen bijzaak meer is en zich steeds vaker als hoofdgerecht presenteert (zie de recepten uit The Green Kitchen Travels die collega Vreugdenhil deze week bespreekt), neemt ook de vraag toe naar aan te bevelen wijnen bij vlees noch vis. Wie zich op salades stort, drinkt in het algemeen al lekker als er droge witte wijn zonder eikenhout wordt geschonken. In het bijzonder doet sauvignon blanc, en dan vooral Nieuw Zeelandse, het goed. Heeft sla- habitué het verse geitenkaasje postgevat op het groen dan wenden we daarentegen linea recta de steven richting de Loire. En nog specifieker: Sancerre. Vanwege het peperige van rucola is Gruner Veltliner favoriet. Die druif gaat immers niet voor niets in Oostenrijk als pfefferl, pepertje, door het leven.

Tijd om de gaspitten eens op te draaien. Bonenschotel op het vuur? Niet al te tannineus rood onder de kurk. Met name merlot en Beaujolais zijn vega-liefhebbers. Groenten met een grillruit kijken uit naar droge rosé. Groententaartachtigen zijn in hun sas met Elzas, vooral pinot blanc.

Ook veganisten hoeven overigens niet te passen. Zo produceert Gustavshof in het Duitse Rheinhessen niet alleen biologisch-dynamisch, met een Ecocert- en Demeter-logo om het te bewijzen, veel van hun wijnen zijn ook nog eens veganfriendly. De drinker krijgt de garantie dat deze niet met caseïne (dierlijk eiwit in zuivel), albumine (eiwit uit kippenei), isinglass (van visblaas) of rundergelatine zijn gefilterd of geklaard.

Neem bijvoorbeeld hun Lemberger. Lokale held die bij Gustavshof als ‘passie’ wordt geafficheerd. Al is ‘passie’ inmiddels een inflatoire term, nu zo’n beetje iedere tv-kok, singer-songwriter of video-performer zich te passie en te onpassie achter deze uitdrukking verschuilt.

Maar in dit geval geen lelijk woord over hun Lemberger ‘Signatur’ 2009 (Well of Wine; € 13,95). Eigenzinnig en bijzonder. Donker, sappig, energiek, rood en zwart fruit. Lekkere pittige zuren, enigszins tot bedaren gebracht door een jaartje Holzfass.

Schenk ‘m bij een aubergine-ovenschotel en er ontstaat echter weer een enorme opwinding.

Wijnen van Gustavshof zijn ook te vinden bij Ekoplaza.