Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

V&D moet volledige huur winkelpand Hengelo betalen

Warenhuisketen V&D moet de volledige huurprijs betalen voor het winkelpand in Hengelo. Dat heeft de kantonrechter in Enschede geoordeeld in het kort geding dat verhuurder Mondia Investments had aangespannen.

V&D in Hengelo
V&D in Hengelo Foto ANP / Vincent Jannink

Warenhuisketen V&D moet de volledige huurprijs betalen voor het winkelpand in Hengelo. Dat heeft de kantonrechter in Enschede geoordeeld in het kort geding dat verhuurder Mondia Investments had aangespannen. Het vastgoedbedrijf deed niet mee aan de huurkorting die V&D met de verhuurders is overeengekomen om het hoofd boven water te houden.

De kantonrechter bepaalde in een kort geding dat door Mondia was aangespannen dat “hoe triest dat ook is” met het oog op een mogelijk faillissement in juli, van Mondia niet akkoord hoeft te gaan met een eenzijdige huurverlaging. Als andere noodlijdende bedrijven ook op eigen houtje minder huur betalen, dreigt volgens de kantonrechter een juridische chaos in Nederland.

Een woordvoerder van V&D laat weten “teleurgesteld” te zijn in de uitspraak van de kantonrechter:

“We gaan het vonnis eerst goed bestuderen alvorens een beslissing te nemen of hoger beroep wordt ingesteld.”

Nog niet uit de ellende

Het is een van de rechtszaken waar de warenhuisketen in verwikkeld is. Een faillissement mag voorlopig zijn afgewend, maar V&D is nog niet uit de ellende. V&D lijdt al decennia verlies, naar eigen zeggen mede doordat de huur- en loonlasten te hoog zijn. En dus moeten die omlaag.

Lees ook meer op NRCQ: In deze rechtszaken is V&D nu verwikkeld (€)