Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Schoonmaakactie? Dan wel eerst afval dumpen

In de gemeente Utrecht is ophef ontstaan over bewuste afvalverspreiding voor een maatschappelijke schoonmaakactie. Een overijverige medewerker dumpte afval in de Voorveldse Polder, zodat medewerkers van bierbrouwer AB InBev, in het kader van teambuilding en een maatschappelijke actie, dat vervolgens op konden ruimen. Een oplettende bewoner filmde de afvalverspreiding en gaf de beelden aan RTV Utrecht. De opruimers van InBev waren niet op de hoogte van de bewuste verspreiding en voelen zich belazerd.

Ook gemeenteraadsleden zijn boos over de actie. D66 heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het college gesteld over de kwestie. „Een bizarre actie”, vindt D66-raadslid Matthijs Sienot. „Als je een maatschappelijke schoonmaakactie tot een succes wilt maken, kies dan een plek waar schoonmaken nodig is. Wel zo zinvol.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente was het „allemaal niet zo slecht bedoeld”. Het idee zou komen van een overenthousiaste medewerker die handelde uit eigen initiatief en niet in opdracht van de gemeente, vertelt de woordvoerder in een interview met RTV Utrecht. „Diegene dacht, als er mensen straks mensen komen opruimen, moet er wel wat op te ruimen zijn.” De medewerker is inmiddels wel aangesproken door zijn leidinggevende. (NRC)