Uitbreiding aanklacht tegen Holleeder zit er nu dik in

De belastende verklaringen van Holleeders zussen zijn aan dossier toegevoegd. Justitie bestudeert nu de details.

De twee zussen van Willem Holleeder hadden hun verhaal al uitgebreid gedaan in NRC en De Telegraaf, en toch ging er gisteren weer een gevoel van ongeloof door de rechtszaal toen officier van justitie Sabine Tammes citeerde uit de verklaringen van Astrid Holleeder.

Het ging over bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. „Peter hoeft niet bang te zijn”, had Willem tegen Astrid gezegd. „Ik heb alleen nog maar tegen hem geschreeuwd. Pas als ik aardig ga doen moet hij oppassen.”

Het is Willem Holleeder ten voeten uit, aldus zus Astrid. Hij doet precies het tegenovergestelde van wat je verwacht. En bijna niemand heeft dat in de gaten, tot het te laat is. Nu de onthullende verklaringen van Astrid en Sonja Holleeder en Willems ex-vriendin Sandra Klepper aan het dossier zijn toegevoegd, is de vraag hoe het verder gaat met de zaak-Holleeder.

1 Waar wordt de Heinekenontvoerder van verdacht?

Het OM ziet Holleeder als opdrachtgever van twee onderwereldmoorden: op hasjhandelaar en pandjesbaas Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl, in 2006. Justitie ziet Holleeder als lid van een criminele organisatie.

2 Komen er nieuwe aanklachten ?

Daar heeft het OM nog geen besluit over genomen, maar het is niet onwaarschijnlijk. Holleeders zussen hebben zeer belastende verklaringen afgelegd over de moord op Cor van Hout, die getrouwd was met Sonja. Volgens Astrid heeft haar broer meermalen laten weten dat hij Cor „gedaan heeft”. Ook vertelde ze hoe Willem Astrid en Sonja probeerde te dwingen om te vertellen waar Cor verbleef en sliep. De drie vrouwen vertelden ook over de liquidaties van vastgoedhandelaar Wim Endstra, Sam Klepper en John Mieremet, twee rivalen van Holleeder. De kans is reëel dat justitie de aanklacht uitbreidt.

3 Wat gebeurt er met de drie nieuwe verklaringen?

De recherche zal de verklaringen die zijn afgelegd door Astrid en Sonja Holleeder en Sandra Klepper verifiëren. Details in die verklaringen worden onderzocht en vergeleken met verklaringen van andere getuigen. Dat onderzoek zal zeker maanden gaan duren. Daarnaast zullen de getuigen worden verhoord door de verdediging en het OM. Hoe dat precies gebeurt, is nog onduidelijk. De verklaringen van de drie vrouwen zijn niet alleen relevant voor de zaak tegen Holleeder zelf. Bij het hof in Amsterdam loopt het hoger beroep in het zogeheten Passageproces dat deels gaat over moorden waarvan Holleeder nu ook wordt beschuldigd. Het OM wil dat de nieuwe getuigen niet worden „kapot verhoord”. Daarom moeten de twee zaken op elkaar worden afgestemd, wat nog voor de nodige problemen zal zorgen.

4 Hoe gaat het nu verder met Willem Holleeder?

Hij blijft in het strenge regime van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn voorlopige hechtenis is weer met 90 dagen verlengd. De rechtbank beslist eind juni op basis van het onderzoek over verdere verlenging. Die kans is groot. Holleeder moet duidelijk maken hoe hij zich gaat verdedigen tegen de beschuldigingen en of hij nog getuigen wil horen bijvoorbeeld. De kans is groot dat de zaak pas inhoudelijk in 2016 wordt behandeld.