Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Terumo haalt spuiten van de Nederlandse markt

De fabrikant Terumo haalt spuiten waarmee problemen zijn van de Nederlandse markt. Dat meldde minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag. Eerder deze week werd ook al bekend dat er een probleem is met injectienaalden van dezelfde onderneming.

Beeld: NRC fotodienst

De fabrikant Terumo haalt spuiten waarmee problemen zijn van de Nederlandse markt. Dat meldde minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag. Eerder deze week werd al bekend dat er een probleem is met injectienaalden van dezelfde onderneming.

Terumo heeft de toezichthouder geïnformeerd dat er inderdaad iets mis is met de spuiten. Het bedrijf heeft inmiddels maatregelen genomen om het mankement te verhelpen, meldt Schippers. De Europese regelgeving in deze zaak is volgens haar correct gevolgd.

Injectienaalden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseerde eerder deze week om bepaalde soorten injectienaalden van het merk Terumo voorlopig ook niet te gebruiken. Aanleiding hiervoor is een lopend onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die met Europese partnerorganisaties uitzoekt of de naalden onbedoeld expoxylijm kunnen lekken. Maandag onthulde het televisieprogramma Dossier Eenvandaag dat de naalden mogelijk onveilig zijn. Bij gebruik zouden loslatende deeltjes van de lijm in het bloed van patiënten terecht kunnen komen. Experts drongen er in de uitzending op aan de naalden onmiddellijk van de markt te halen.