Toekomst Top Gear onduidelijk na ontslag Jeremy Clarkson

De dochter van de Britse premier Cameron dreigde dat ze in hongerstaking zou gaan als de BBC het zou doen, maar de BBC deed het gisteren toch: de Britse publieke omroep maakte bekend dat Jeremy Clarkson het populaire tv-programma Top Gear niet meer zal presenteren. De BBC verlengt het contract van Clarkson niet wegens een „niet-uitgelokte fysieke en verbale aanval” van de Engelsman op een producer van het autoprogramma. Clarkson werd twee weken geleden geschorst in afwachting van intern onderzoek naar het incident. Nu gebleken is dat de 54-jarige presentator de producer „een zwelling en een bloedlip” toegebracht heeft, is Clarkson „een grens overgegaan”, zei Tony Hall, directeur-generaal van de BBC. Clarkson kreeg vorig jaar zijn laatste waarschuwing van de omroep na de zoveelste klacht over zijn racistische en discriminerende uitlatingen. Zo noemde hij Mexicanen in 2010 „luie, inefficiënte en winderige” mensen en gaf hij in 2005 een Hitlergroet tijdens een item over de Duitse Mini. Co-presentatoren Richard Hammond en James May reageerden gisteren geschokt op het nieuws. May zei dat „Top Gear zeker op een manier door zal gaan”, maar wilde niet ingaan op de precieze toekomst van het programma. Volgens de BBC kijken er 350 miljoen mensen over de hele wereld naar het autoprogramma.

    • NRC