Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saoedi-Arabië heeft aanval tegen rebellen in Jemen ingezet

Gewapende Houthi-rebellen te midden van huizen die verwoest zijn door luchtaanvallen.
Gewapende Houthi-rebellen te midden van huizen die verwoest zijn door luchtaanvallen. Foto EPA / Yahya Arhab

Bondgenoten van de Jemenitische regering zijn begonnen met een militaire operatie tegen de Houthi-rebellen. Volgens de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten, Adel al-Jubeir, zijn tien landen daarbij betrokken, zo meldt persbureau AFP.

De internationale coalitie tegen de Houthi’s begon het offensief met luchtaanvallen.

Dit bericht wordt continu geüpdatet en bevat het laatste nieuws over de situatie in Jemen.

Wat is er aan de hand in Jemen?

De situatie tussen de Jeminitische regering en de shi’itische Houthi-rebellen, die trouw zweren aan oud-president Saleh, is sinds een paar dagen geëscaleerd. De Houthi-rebellen veroverden de afgelopen dagen steeds meer gebieden en rukten snel op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst.

Hadi had zijn toevlucht gezocht in Aden, nadat hij vorige maand hoofdstad Sana’a moest ontvluchten. Houthi-rebellen pleegden eerder dit jaar een staatsgreep en stuurden president Hadi weg. Hij beschouwde zichzelf nog steeds als het wettige staatshoofd van Jemen.

Amerika doet niet mee

De landen hebben met de VS over het offensief overlegd, maar Amerika is niet direct betrokken bij de operatie. President Obama heeft wel gezegd bereid te zijn om logistieke hulp te bieden en de coalitie van inlichtingen te voorzien.

Volgens ambassadeur Adel al-Jubeir is de operatie bedoeld “om de legitieme regering te beschermen en verdedigen.”

Update 11.28 uur: Ook Frankrijk heeft haar steun uitgesproken aan president Hadi. Dat meldt AFP. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Frankrijk “met klem de acties van de Houthi-rebellen, die zorgen voor destabilisatie in de regio, veroordeelt en roept aanhangers op om zich onmiddellijk te distantiëren en terug te keren naar het politieke proces”.

Update 11.14 uur: Groot-Brittannië zegt de militaire interventie te steunen, maar zegt wel dat een politieke oplossing uiteindelijk het enige juiste antwoord is.

Update 10.10 uur: Saudi-Arabië heeft het luchtverkeer opgeschort op zeven luchthavens in het zuiden, grenzend aan Jemen. Dat zei de Civil Aviation Authority, zo meldt AFP.

Update 10.00 uur: Jemen sluit de toegang tot alle grote havens, als gevolg van het conflict.

Update 9.55 uur: Iran zegt dat de luchtaanvallen van Saoedi-Arabië in Jemen zullen leiden tot bloedvergieten en een schending van Jemens soevereiniteit zijn. Iraanse woordvoerder Formin Zarif zegt dat Iran er “alles aan zal doen om de crisis in Jemen onder controle te krijgen”.

Update 9.26 uur: Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken eist dat het militaire geweld onmiddellijk wordt gestopt. Dat meldt persbureau Reuters. Marzieh Afkham, woordvoerder van het Iraanse ministerie, zegt dat de aanvallen in Jemen de crisis verder kunnen compliceren en een ‘harmonieuze’ oplossing in de weg staan. Jemen en een aantal westerse landen beschuldigen Iran ervan geld en training aan de shi’itische Houthi’s te hebben verstrekt. Iran ontkent dit.

Update 8.46 uur: Pakistan overweegt in te gaan op de vraag van Saoedi-Arabië om troepen naar Jemen te sturen. Dat bevestigt Tasnim Aslam, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pakistan, aan Reuters.

Update 8.06 uur: Ook Jordanië bevestigt mee te helpen in de strijd tegen de Houthi-rebellen, zo meldt persbureau Reuters.

Update 7.26 uur: Egypte heeft zijn deelname aan de militaire interventie bevestigd. Dat meldt persbureau AFP. Om 12 uur meldde Reuters dat vier marineschepen het Suez-kanaal zijn overgestoken en op weg zijn naar Jemen. Naar verwachting komt de vloot daar vanavond aan.

’150.000 militairen op de been’

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein en Qatar - allemaal sunnitische landen en om die reden bondgenoten van de regering in Jemen - lieten weten de ‘agressie van de Houthi-milities’ te willen beteugelen.

Saoedi-Arabië heeft naar eigen zeggen 150.000 militairen op de been gebracht voor de militaire operatie tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Dat meldt persbureau Reuters.

Het land zet volgens nieuwszender Al Arabiya ook honderd gevechtstoestellen in.

Volgens Al Arabiya hebben ook landen als Soedan, Jordanië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten vliegtuigen ingezet tegen de opstandelingen. Pakistan en Soedan zouden bereid zijn ook grondtroepen in te zetten en Egypte zet dus vier marineschepen in.

Auto's in de hoofdstad Sana'a, verwoest door de luchtaanvallen.

Auto’s in de hoofdstad Sana’a, verwoest door de luchtaanvallen. Foto EPA / Yahya Arhab

Aanval ingezet

Volgens inwoners van de hoofdstad Sana’a is de luchthaven beschoten door gevechtsvliegtuigen. Ook een militair vliegveld in de omgeving werd gebombardeerd. Al Arabiya meldt dat Saoedische toestellen de luchtaanvallen uitvoeren.

Met de aanval biedt de coalitie hulp aan president Hadi, die had aangedrongen op militaire steun voor zijn regime. Het is onduidelijk waar de president nu is. Volgens verschillende berichten zou hij Aden zijn ontvlucht, maar dat werd later tegengesproken door regeringsbronnen.

Een informatieve kaart met een overzicht van de landen die militaire steun bieden aan de Jemenitische regering:

President vertrokken?

Gisteren meldde persbureau AP op gezag van vijf functionarissen dat Hadi vanuit zijn paleis zou zijn vertrokken naar een onbekende bestemming. Een bron bij de presidentiële garde zei tegen persbureau AFP dat Hadi zelfs het land is ontvlucht, nu shi’itische rebellen oprukken naar Aden en de internationale luchthaven van Sana’a veroverden.

Er verschenen daarna verschillende berichten over de plek waar president Hadi zou verblijven.

Houthi-rebellen staan bij huizen die verwoest zijn door luchtaanvallen.

Houthi-rebellen staan bij huizen die verwoest zijn door luchtaanvallen. Foto EPA / Yahya Arhab