Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Rode Kruis en EU bezorgd over militaire operatie Jemen

Locals zoeken naar overlevenden onder het puin dat is achtergebleven na de Saoedische luchtaanvallen van vannacht.
Locals zoeken naar overlevenden onder het puin dat is achtergebleven na de Saoedische luchtaanvallen van vannacht. Reuters / Khaled Abdullah

Het Internationale Rode Kruis heeft alle strijdende partijen in het Jemen-conflict opgeroepen tot het respecteren van het oorlogsrecht. De organisatie vreest burgerdoden en schade aan medische faciliteiten door de luchtaanvallen van vandaag. Ook eist het Rode Kruis volgens Reuters dat gewonden verzorgd kunnen worden.

Ondertussen is Soedan het laatste land dat heeft laten weten deel te nemen aan Decisive Storm, zoals de operatie tegen de Houthi-rebellen wordt genoemd. Het ‘buurland’ van Saoedi-Arabië stelt zowel grondtroepen als luchtsteun ter beschikking. Tien landen behoren nu tot de coalitie van de Saoedi’s.

Amerikanen ondersteunen coalitie

Koeweit, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zetten samen met Saoedi-Arabië hun handtekening onder de militaire campagne. Oman is daarmee het enige lid van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) dat niet deelneemt aan de coalitie. Egypte, Jordanië en Marokko steunen de acties, net als Soedan. Pakistan heeft een verzoek van de Saoedi’s tot het sturen van grondtroepen nog in beraad.

John Kerry sprak inmiddels met de deelnemende landen uit de GCC en zei hun actie tegen de Houthi-rebellen toe te juichen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat zijn land de operatie logistiek en met inlichtingen zal ondersteunen. Ook de Arabische Liga liet namens secretaris-generaal Nabil Elaraby weten achter de campagne te staan.

EU vindt militaire actie geen oplossing

Iran is niet te spreken over de geopende aanval op de Houthi’s. Het land wil dat de operatie onmiddellijk wordt gestaakt omdat het de soevereiniteit van Jemen zou aantasten. De regering van Jemen en een aantal westerse landen beschuldigen Iran ervan geld en training aan de shi’itische Houthi’s te hebben verstrekt. Iran ontkent dit. Ook Syrië, zelf al vier jaar verwikkeld in een religieuze oorlog, zegt zeer bezorgd te zijn over de ontwikkelingen van vandaag.

Buitenlandchef Federica Mogherini van de EU zegt dat militaire interventie geen oplossing is voor de crisis in Jemen, meldt Reuters. Ze roept de partijen op verantwoordelijk te handelen. Ze hoopt dat het strijdtoneel zich snel weer laat verplaatsen naar de onderhandelingstafel.