Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Rebel Clarkson echt weg bij BBC

De Top Gear-presentator vertrekt na nieuw incident.

Jeremy Clarkson
Jeremy Clarkson AFP/BEN STANSALL

Na twee weken speculatie is het hoge woord eruit: het contract van Jeremy Clarkson, de populaire presentator van het autoprogramma Top Gear, wordt door de BBC niet verlengd.

Het is een moedige keuze van de Britse publieke omroep. Duizenden Britten ondertekenden een online petitie die de BBC ervan moest overtuigen de 58-jarige Clarkson te behouden. Premier David Cameron betuigde zijn steun, diens elfjarige dochtertje dreigde in hongerstaking te gaan als de presentator niet terugkwam op het scherm.

Het is echter ook een logische keuze. Clarkson had, omdat er na een draaidag geen warm eten klaarstond na een twintig minuten durende woedeaanval met „woordgebruik dat niemand zou hoeven te ondergaan”, zijn producent een tand door de lip geslagen.

Dergelijk gedrag van een baas tegen een ondergeschikte zou op menige werkplek leiden tot ontslag. „Er is een grens overschreden. Er kan niet één regel zijn voor één persoon en een ander voor alle anderen, afhankelijk van rang, populariteit of commerciële overwegingen”, zei directeur-generaal Tony Hall.

Zo wordt het door veel kijkers niet gezien. Zij menen dat Clarkson is ontslagen vanwege diens weinig politiek correcte en controversiële gedrag. In de 26 jaar dat hij het programma presenteerde, werd hij meerdere malen op de vingers getikt na racistische en discriminerende uitspraken. Juist die ‘ik zeg wat iedereen thuis denkt-houding’, maakte hem zo populair.

Grote vraag is nu hoe het verder gaat met Top Gear. Het succes van het programma, dat over de hele wereld wordt uitgezonden en waar de BBC veel geld mee verdient, was deels te danken aan de chemie tussen Clarkson en medepresentatoren Richard Hammond en James May. De laatste zei in een verklaring: „Wij zijn één pakketje.”

Dat betekent dat de BBC het autoprogramma helemaal zal moeten vernieuwen. Clarkson, Hammond en May zullen onderwijl geen enkele moeite hebben elders onderdak te vinden: de commerciële omroepen hebben allemaal belangstelling voor het trio.