Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Rauwe foto’s winnen prijs

Momo Okabe, Untitled uit de serieDildo (2009).
Momo Okabe, Untitled uit de serieDildo (2009).

Borstamputaties, penisconstructies en een hoop kwetsbaarheid en verdriet. Fotografe Momo Okabe (1981, Japan) heeft gisteren de Foam Paul Huf Award 2015 gewonnen met intieme fotoseries over twee transgenders, beiden ex-geliefden van haar, die ze volgt tijdens hun periode van transformatie.

De Paul Huf Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro en een tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Eerdere winnaars waren onder anderen de inmiddels internationaal doorgebroken Taryn Simon, en Alex Prager (beiden VS) en Pieter Hugo (Zuid-Afrika).

Momo Akabe werd gekozen uit honderd genomineerden, afkomstig uit 26 landen. De jury, onder voorzitterschap van Christopher McCall, directeur van Pier24 Photography in San Francisco, raakte onder de indruk van de emotionele kracht van Akabe’s projecten en de zeer persoonlijke aard van haar werk.

Na „levendige discussies”, aldus McCall, werd Akabe unaniem als winnaar aangewezen. Citaat uit het juryrapport: „Momo combineert tederheid met een rauwe intimiteit, wat zichtbaar wordt door haar specifieke gebruik van kleur, de verscheidenheid van haar onderwerpen en de gevoelige wijze waarop zij een belangrijk en complex sociaal onderwerp als transseksualiteit benadert.”

Volgens de jury opereert Okabe vanuit een traditie binnen de Japanse fotografie. „Maar zij creëert daarin een unieke esthetiek die geheel de hare is.”

Over Okabe is weinig bekend. Ze heeft fotografie gestudeerd en fotografeert al sinds haar tienerjaren. De Session Press in New York publiceerde twee boeken over de projecten waarmee zij nu de Paul Huf Award heeft gewonnen: Dildo in 2012 (oplage 50 exemplaren, niet meer verkrijgbaar) en vorig jaar Bible (oplage 300).

Uitgever Miwa Susuda ontmoette Okabe in 2012 in Tokio. Ze was direct erg onder de indruk van haar werk, zegt ze telefonisch vanuit New York. „Veel Japanse fotografie is heel netjes en prettig voor het oog. Dat kun je van haar foto’s niet zeggen. Momo geeft niks om compositie. Het enig dat voor haar telt, is vastleggen hoe ze zich voelt.”

Susuda gaf Okabe’s werk onmiddellijk uit omdat ze het „zo sterk en verfrissend” vond. Vanwege de prijs zal komende zomer een herdruk verschijnen van Dildo.

Foam heeft voor eind augustus een tentoonstelling gepland over de winnaar van de Paul Huf Award.