Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

President Jemen duikt op in Riyaad, Amnesty meldt burgerdoden Sanaa

Gewapende Houthi's protesteren vandaag in Sanaa tegen de luchtaanvallen van Saoedi-Arabië.
Gewapende Houthi's protesteren vandaag in Sanaa tegen de luchtaanvallen van Saoedi-Arabië. ANP-EPA / Yahya Arhab

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi is in Riyaad aangekomen nadat hij gisteren met gezwinde spoed zijn paleis in de stad Aden ontvluchtte. De Saoedische staatstelevisie meldt hij vanmiddag door de minister van Defensie van Saoedi-Arabië op het vliegveld van de hoofdstad werd opgewacht.

Hadi vertrok per boot uit zijn land nadat de shi’itische Houthi-rebellen de zuidelijke stad Aden binnenvielen. Daarna was zijn locatie ongewis maar AP meldt dat prins Mohammed, zoon van koning Salman, de Jemenitische president welkom heette in Riyaad. Hadi, die eerder al de hoofdstad Sanaa ontvluchtte, duikt op in Saoedi-Arabië nadat dat land vannacht een serie luchtaanvallen leidde op Houthi-doelen in Jemen.

De bombardementen vandaag op Sanaa door Saudi-Arabië en andere bondgenoten kostten minstens 25 mensen het leven. Onder de slachtoffers waren ten minste zes kinderen van onder de 10 jaar, meldt Amnesty International op basis van gesprekken met ooggetuigen en personeel van vier ziekenhuizen.

De Verenigde Staten hebben de Saoedi’s laten weten de operatie te begrijpen en voorzien de betrokken landen van logistieke steun en inlichtingen. Het Rode Kruis uitte eerder bezorgdheid en Iran, geen beste vriend van Saoedi-Arabië, veroordeelt de aanvallen en steunt de Houthi’s. Volgens Reuters reden voor onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Britse premier David Cameron om Teheran attent te maken dat volgens hen de oplossing voor de crisis in Jemen niet dichterbij komt door de shi’itische rebellen bij te staan.