Politieke beweging mag Denk blijven heten, maar verandert logo

De nieuwe politieke beweging Denk mag zo blijven heten, maar heeft haar logo aangepast. De Friese ggz-organisatie met dezelfde naam is daar tevreden mee en ziet daarom af van een kort geding dat de organisatie had aangespannen tegen de groepering van de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk.

De rechtbank in Rotterdam zou de zaak morgen behandelen. Aanvankelijk eiste de ggz-instelling dat de naam zou worden veranderd. Ook was de ggz-instelling ontzet over het logo van de politieke beweging, dat zowel in typografie als vorm sterk leek op ‘hun’ Denk. “De associatie die ontstaat met de politieke partij, is schadelijk voor ons imago”, zei de organisatie destijds.

‘Verwarring bij patiënten met psychische problemen’

Voor fractievoorzitter Kuzu was het onacceptabel om de naam te veranderen. “Wij wilden een handreiking doen door ons logo aan te passen”, zegt hij. Volgens Kuzu wees de ggz-organisatie dat eerst af, maar is ze er nu wel tevreden mee.

De Friese Denk is inderdaad tevreden met het nieuwe logo, meldt de organisatie in een verklaring op haar website. Met het nieuwe logo is “de kans op verwarring kleiner”. De organisatie noemt het “spijtig” dat een rechtszaak nodig was om de wijzigingen door te voeren:

“De overeenkomsten in logo, naam en typografie van ggz-organisatie Denk en de politieke beweging hebben ondertussen voor veel verwarring gezorgd bij zowel bestaande cliënten als mensen die hulp zoeken voor hun psychische problemen.”

De beweging Denk heeft ook de domeinnaam aangepast, maar dat staat volgens een woordvoerder los van de aangekondigde rechtszaak. De website van Kuzu en Öztürk, die eind vorig jaar met ruzie vertrokken bij de PvdA, is nu te vinden op bewegingdenk.nl en niet meer op nldenk.nl.