Boetes en werkstraffen wegens fraude met leghennen

De rechtbank in Arnhem heeft vanochtend 150.000 euro boete opgelegd aan een broederij in Gelderland wegens fraude met leghennen. De broederij leverde tussen 2009 en 2011 meer leghennen aan kippenhouders dan op facturen stond. Daardoor konden de pluimveehouders meer hennen houden dan wettelijk is toegestaan. De twee directeuren van de broederij kregen 240 uur werkstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Ook drie pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant kregen ieder 160 uur werkstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk, plus boetes van 23.000 tot 39.000 euro. De rechtbank acht niet bewezen dat de kippenboeren de eieren met opzet als ‘scharreleieren’ of ‘vrije-uitloopeieren’ op de markt hebben gebracht, ofschoon ze dat niet waren. (ANP)