Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Overheidstekort 2,3 procent - ‘economie klimt voorzichtig uit dal’

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Het overheidstekort van Nederland is vorig jaar uitgekomen op 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS lijkt er een einde te komen aan een langdurige periode van economische neergang.

Overheidstekort 15 miljard euro

Het tekort van de overheid in 2014 bedroeg 15 miljard euro. Dit was 0,4 miljard euro meer dan een jaar eerder. Toch bleef het tekort gelijk op 2,3 procent, doordat het bbp evenredig groeide.

Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat het tekort onder de Europese norm van 3 procent blijft.  Vorig jaar was het voor het eerst in vijf jaar dat Nederland onder de 3 procent bleef.

De cijfers van vandaag zijn de eerste officiële raming van het overheidstekort en de overheidsschuld en worden vandaag naar de Europese Commissie gestuurd.

Recessie in Nederland hardnekkiger dan in buurlanden

“De Nederlandse economie klimt in 2014 voorzichtig uit het dal”, schrijft directeur-generaal van het CBS Tjin-A-Tsoi in het voorwoord van het vandaag gepubliceerde rapport Nederland in 2014:

“De bedrijvigheid, de export en de werkgelegenheid groeien en ook de woningmarkt trekt weer aan. Met het nog wel fragiele herstel lijkt aan een uitzonderlijk lange periode van economische neergang een einde te zijn gekomen.”

Positieve signalen

De recessie die inzette na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in 2008 was in Nederland hardnekkiger dan in veel buurlanden, aldus het rapport. Maar het lijkt erop dat we deze periode nu afgesloten hebben. Het CBS meldt “diverse positieve signalen”:

  • De groei in Nederland in 2014 werd niet alleen gedragen door de export, maar ook door de consumptie en de investeringen.
  • De olieprijs is gezakt, wat goed is voor consumenten en producenten.
  • De euro is sterk in waarde afgenomen, wat een stimulans vormt voor verdere groei van de export.
  • De rente op staatsobligaties ligt op een historisch laag niveau, zodat de rentelasten van de overheid afnemen.
  • Het vertrouwen van zowel consumenten als producenten is toegenomen.
  • Er werden voor het eerst in jaren weer meer kinderen geboren.

Eerder vandaag meldde het CBS al dat consumenten in januari 1,8 procent meer hebben uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de grootste stijging in vier jaar tijd.