Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Memo’s prins Charles aan ministers moeten vrijgegeven worden

Prins Charles bij St Paul's kathedraal in Londen.
Prins Charles bij St Paul's kathedraal in Londen. Foto Reuters / Stefan Wermuth

De Britse overheid moet de brieven openbaar maken die prins Charles schreef aan ministers. Dat heeft het hooggerechtshof vanochtend bepaald na een lange juridische strijd tussen de overheid en de Britse krant The Guardian. Volgens hoofdredacteur Alan Rusbridger heeft de strijd om openbaring tien jaar geduurd.

Twitter avatar arusbridger alan rusbridger Guardian wins on Prince Charles spider memos 5-2 after 10 year campaign
Twitter avatar arusbridger alan rusbridger Supreme Court says Government can’t have another go at trying to cover up the Prince Charles memos. So that should be that
Twitter avatar arusbridger alan rusbridger Brilliant 10-year campaign by Guardian reporter @robevansgdn & lawyers @janclemie & @ladywell23 http://t.co/OkUJFsVDUE

Wat er in de zogeheten ‘black spider memos’ staat is onbekend, maar er wordt gespeculeerd dat de troonopvolger probeerde het regeringsbeleid te beïnvloeden, zegt onze correspondent Titia Ketelaar. De openbaring is met name interessant, omdat zal blijken wat er in de briefjes staat.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Grote vraag nu wat staat er in die brieven van Charles? Hoe bemoeizuchtig is de prins? Zet hij ministers onde druk?
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Cameron noemt uitspraak over brieven Charles ‘teleurstellend’. Regering bekijkt nu hoe ze het best zijn te openbaren

Alastair Campbell, de spindoctor van oud-premier Tony Blair, noteerde in zijn inmiddels gepubliceerde dagboeken dat Charles regelmatig handgeschreven brieven stuurde. Hij bemoeide zich bijvoorbeeld met het beleid over de mond-en klauwzeerepidemie, het verbod op de vossenjacht en de toekomst van genetisch gemanipuleerd voedsel. Maar de regering zou zich door de ongevraagde adviezen niet hebben laten beïnvloeden.

De juridische strijd draaide onder meer om de vraag of de correspondentie van Charles gezien kon worden als privé-briefwisseling. Een andere discussie: in hoeverre mag de troonopvolger openlijk een mening hebben? Ketelaar:

“Koningin Elizabeth werd op 25-jarige leeftijd koningin. Prins Charles wacht nu al sinds 1952 op deze baan. Hij heeft honderden toespraken gehouden en iedereen weet dat hij een mening heeft. Zo is het inmiddels duidelijk dat hij een passie heeft voor biologische landbouw en niet houdt van moderne architectuur.”

Oud-politicus Denis MacShane, die zegt enkele brieven gezien te hebben toen hij minister was, vreest het ergste:

Twitter avatar DenisMacShane Denis MacShane Having seen P Charles letters when a minister I fear journos and citizens are going to be disappointed as so often w HRH

Bekijk hieronder de explainer van The Guardian over de brieven: