Amsterdam richt gezond eiland in

De gemeente Amsterdam gaat de toekomstige wijk Centrumeiland op IJburg ‘gezond’ inrichten. De openbare ruimte moet bewoners uitdagen meer te bewegen en te spelen.

Wethouder Eric van der Burg (openbare ruimte, zorg en welzijn, VVD) kondigt vandaag ‘gezonde’ plannen aan voor de nieuwe buurt met minstens duizend woningen. Aanpassing van de stedelijke omgeving is onderdeel van de strijd tegen overgewicht, een groeiend probleem in de stad. Zo’n 40 procent van de volwassen Amsterdammers is te zwaar, onder kinderen is dit ruim 20 procent.

Waar in bestaande buurten het straatbeeld moeilijk blijkt aan te passen, is het nu nog lege Centrumeiland volgens Van der Burg ideaal voor experimenten. De bouw begint er op z’n vroegst over een jaar. Tot dan hebben ontwerpers tijd om vast te stellen welke omgevingselementen het beste tot bewegen en spelen verleiden.

Ideeën zijn er al. Zoals een centraal, verhoogd plein met trappen ernaartoe, bredere stoepen, minimale parkeermogelijkheid, een hardloopparcours en speelplaatsen die zo zijn ingericht dat kinderen rennen in plaats van in de zandbak hangen.