Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederland en Filippijnen werken samen tegen sekstoerisme

Betogers protesteren bij de Amerikaanse ambassade in Manila tegen een Amerikaanse poging om een militair te helpen die verdacht wordt van de moord op een transgender.
Betogers protesteren bij de Amerikaanse ambassade in Manila tegen een Amerikaanse poging om een militair te helpen die verdacht wordt van de moord op een transgender. Foto EPA / Dennis M. Sabangan

Nederland werkt nauwer samen met de Filippijnen om mensenhandel en (kinder)sekstoerisme aan te pakken. Het Aziatische land is een belangrijke schakel als het gaat om de aanpak van deze ernstige vorm van criminaliteit, zegt voorzitter van het College van procureurs-generaal Herman Bolhaar. “En in Nederland wonen potentiële daders”.

De samenwerking tussen de openbaar ministeries volgt op een bezoek dat Bolhaar vorig jaar bracht aan het land. De instanties in beide landen wisselen meer informatie uit en de lijnen tussen de organisaties worden verkort.

Twitter avatar Het_OM Openbaar Ministerie Nauwe samenwerking met Filipijnen in strijd tegen mensenhandel en sekstoerisme https://t.co/3WdoGVGNVT

De intensievere samenwerking had een paar weken geleden al resultaat. Toen werd een Australiër in de Filipijnen opgepakt, die zeker acht minderjarige meisjes zou hebben misbruikt. Een 10-jarig slachtoffer zou het misbruik niet hebben overleefd. Haar lichaam werd gevonden in een voormalige huurwoning van de verdachte, die eind vorig jaar in beeld kwam bij de Nederlandse politie.

De aankondiging van het OM valt samen met een nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme die vandaag begint. De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur geeft op Schiphol het startsein voor de campagne.