Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Onderzoek: veel financiële problemen bij de sportbonden

Veel sportbonden zitten in de financiële problemen. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het Mulier Instituut. 25 van de in totaal 68 onderzochte bonden leden in 2013 verlies. Deze verliezen liepen op van tienduizenden euro’s tot in een enkel geval ruim 2 miljoen euro (de tennisbond).

De economische crisis is van invloed op de financiële huishouding van sportbonden, staat in het rapport. Het wordt steeds moeilijker sponsors te vinden en te behouden, zegt Koen Breedveld, directeur van het Mulier Instituut. En in verschillende sporten loopt het ledenaantal terug, en daarmee de inkomsten. Ook halen verschillende kleine bonden minder geld binnen door de nieuwe verdeling van de topsportgelden door sportkoepel NOC*NSF; het meeste geld gaat naar sporten die de grootste medaillekansen hebben bij de Zomerspelen in 2016.

Volgens Breedveld is het zaak dat bondsbestuurders snel anticiperen op de financiële problemen. „Geen bond kan het zich nog permitteren om achterover te leunen. Rustig wachten op de volgende jaarvergadering is niet meer van deze tijd.”

Naast de tennisbond leden onder meer ook de Reddingsbrigade (969.000 euro), de voetbalbond (407.000 euro), de rugbybond (278.000 euro) en de gymnastiekbond (225.000 euro) verlies. Bij ruim de helft van de onderzochte sportbonden was sprake van een daling van de opbrengsten in 2013 ten opzichte van het jaar ervoor.

Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de financiële situatie van alle sportbonden. Het Mulier Instituut analyseerde de jaarverslagen van 68 van de 76 bij NOC*NSF aangesloten bonden – bij acht was geen jaarverslag beschikbaar. Het onderzoeksinstituut gaat in het vervolg jaarlijks een rapport uitbrengen.