Milde vorm van vogelgriep in Friesland

Foto ANP / Bas Czerwinski

Bij een pluimveebedrijf in het Friese Tzummarum is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. Daarover heeft het ministerie van Economische Zaken de gemeente Tzummarum ingelicht. 22.000 legkippen worden geruimd. In de omgeving van het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod.

Het gaat vermoedelijk om de H7-variant. Omdat deze kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, wordt het besmette bedrijf zo snel mogelijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf is een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. In deze zone ligt nog één ander pluimveebedrijf. Er wordt onderzocht of ook daar vogelgriep is.

Barneveld

Begin deze maand werd ook al de milde vorm van vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf met zo’n 30.000 kippen in Barneveld. De ziekte bleef hier beperkt tot dit ene bedrijf. Hier gelden tot en met 2 april nog een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel, en een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee.